Cum iti protejezi termic parul?

shutterstock_78977596Parul nostru este sensibil la agresiunile factorilor termici si reactioneaza in felul lui: se despica la varfuri, se electrizeaza si devine rebel. Fie ca este vorba de caldura sau frig, structura firului de par poate fi afectata daca nu tinem cont de cateva lucruri care diminueaza efectele negative ale expunerii parului la temperaturi prea inalte sau prea scazute.

Placa pentru indreptat, aliat sau inamic?

Placa de indreptat parul este daunatoare daca o folosim prea des sau necorespunzator. Oricat de greu ne-ar fi sa ne imaginam ca parul nu o sa ne mai stea pefect drept, nu trebuie sa facem abuz si sa ne indreptam parul dupa fiecare spalare. Niciodata nu trebuie sa folosim placa pe parul ud, pentru ca aceasta forteaza apa sa iasa la suprafata, cauzand mini-explozii ale vaporilor, asfel ca in pelicula subtire care imbraca firul de par apara mici vezicule. Deci nu folosi in niciun caz placa pe parul ud si mai des de 2 ori pe saptamana! Un truc eficient este si sa lasi placa sa se incalzeasca, apoi sa o scoti din priza in timp ce indrepti parul, pentru ca aceasta sa nu fie foarte incinsa. Alege o placa de ceramica, pentru ca este mai putin daunatoare.

Foehnul – cum il folosim?

Nici foehnul nu este cel mai bun prieten al parului daca nu stim cum sa il folosim. Acesta distruge substantele naturale de hidratare prezente pe firul de par si scoate in totalitate apa din par, lasand pelicula de suprafata uscata si sfaramicioasa. De aceea, nu este bine sa-l folosim la puterea sa maxima, ci sa alegem o treapta intermediara de caldura. Altfel, parul devine rigid, se despica si se zbarleste, capatand un aspect inestetic. O idee buna este ca din cand in cand, cand avem timp, sa lasam parul sa se usuce natural si sa absorbim excesul de apa cu un prosop, pentru a-i oferi acestuia o pauza de la foehn.

Produsele de styling ne vin in ajutor!

Intotdeauna, inainte sa folosim foehnul, placa, ondulatorul sau alte astfel de aparate, trebuie sa aplicam un produs care sa ne protejeze termic parul. Exista seruri, creme sau sprayuri de diverse tipuri care diminueaza efectele negative ale folosirii aparatelor bazate pe caldura. Aceste produse trebuie aplicate cat parul este inca ud. In cazul sprayurilor, ai grija sa le pulverizezi de la o distanta de minim 20 de centimetri fata de par, pentru a nu-l incarca. Piaptana parul dupa ce aplici un astfel de produs pentru a-i asigura o raspandire uniforma.

Frigul – pate fi contracarat!

Nici frigul nu este cel mai bun prieten al parului, asa ca iarna trebuie sa ai grija sa il protejezi mai bine. Foloseste caciuli sau esarfe din materiale naturale pentru a-l proteja de frig, in locul celor din materiale sintetice care il fac sa se electrizeze. Aplica produse hidratante, in specia acele masti care se lasa pe par mai mult timp inainte sau dupa spalare si foloseste un spray antistatic.

 

Sfaturi de la hairstylist – Gabriela Oprea, Salon Visage, www.salon-visage.ro

  • Nu insista cu placa de indreptat, aceasta se trece repede prin par pentru a nu-l deteriora!
  • Hidrateaza-ti parul cu o masca, care hraneste firul in profunzime, spre deosebire de balsam care nu este puternic hidratant si ajuta mai mult la descurcarea parului.
  • Dupa ce iti vopsesti parul, usuca-l cu foehnul dat la o treapta mai rece.
  • Hidrateaza-ti bine parul iarna si inainte de orice folosire a unui aparat pe baza de caldura!
  • Apeleaza cu incredere la produsele pentru protectie termica a parului.

Text: Bianca Badescu