Cum ne ingrijim dintii pentru un zambet perfect? Detaliul crucial pentru sanatatea danturii

deschidere dinti shutterstock_322043609_resultDaca ne ingrijim adecvat dantura, pe langa faptul ca ne vom bucura de un zambet perfect, vom avea de facut mai putine vizite la stomatolog si vom evita durerile dentare. Asa ca avem suficiente motive ca sa acordam atentie sporita ingrijirii dintilor, iar noi iti vom da in continuare cateva sfaturi importante care te vor ajuta sa iti pastrezi dantura sanatoasa.



Executarea corecta a periajului

Sa incepem cu periajul, care este crucial cand vine vorba de sanatatea dintilor. Periajul se face de cel putin doua ori pe zi, o data dimineata si o data seara. Insa extrem de important este si cum il facem. Pentru a fi eficient, periajul trebuie sa dureze 2-3 minute, timp in care sa ne curatam dintii si maselele atat pe exterior, cat si pe interior. Peria se tine in unghi de 45 de grade cu gingia, iar dintii se curata prin miscari de sus in jos si de la stanga spre dreapta. Incepem cu partea exterioara a dintilor, dupa care continuam cu spatele dintilor. Nu trebuie sa apasam foarte tare pe periuta in timpul periajului, pentru ca acest lucru ne poate afecta gingiile. La final, trebuie sa ne periem si limba pentru indepartarea bacteriilor.

Periuta trebuie aleasa dupa doua criterii: sa aiba capul cat mai mic, pentru a putea patrunde si in spatiile greu accesibile, si sa nu aiba perii foarte duri, pentru ca ne afecteaza smaltul dintilor si gingiile. Pentru cei cu probleme gingivale, sunt recomandate periile foarte moi.

foto 2 dinti shutterstock_148301099_result

Pentru a nu afecta smaltul dintilor, trebuie sa avem grija sa nu ne spalam la mai putin de 30 de minute dupa ce am consumat alimente dulci sau bauturi carbogazoase. Acestea provoaca aciditate in gura, iar periajul imediat nu face decat sa erodeze smaltul.

Curatarea spatiilor interdentare

Pe langa periaj, este important sa folosim si ata dentara. De multe ori, mai ales daca avem dintii incalecati, nu reusim sa indepartam toate resturile de mancare doar prin periaj. Ata dentara ne poate ajuta sa curatam spatiile interdentare, dar trebuie sa stim cum sa o folosim. Aceasta se introduce intre dinti prin miscari din fata catre spate, nu impingand pur si simplu catre gingie, pentru ca astfel nu facem decat sa inghesuim resturile de mancare in gingii. Si tot prin aceleasi miscari se scoate ata dintre dinti sau masele.

De ce este important detartrajul dentar si cat de des trebuie facut

Daca nu te descurci cu ata dentara, exista ca alternativa irigatorul bucal. Acesta seamana cu acel dispozitiv care scoate apa cu presiune folosit de medicul stomatolog. Putem umple rezervorul irigatorului cu apa normala sau cu apa de gura, dupa care curatam pe rand spatiile dintre dinti.

Alimentatie pentru un zambet perfect

Pentru un zambet perfect, este foarte important ca dintii nostri sa aiba o culoare frumoasa. Dintii patati si ingalbeniti nu sunt tocmai de dorit si, de aceea, trebuie sa stim de ce bauturi si alimente sa ne ferim. In primul rand, trebuie sa evitam cafeaua si ceaiurile colorate. Ceaiul negru poate pata dintii mai tare decat cafeaua. Apoi, trebuie sa ne ferim si de bauturile acidulate, dar si de vin sau de sosuri foarte colorate. La fel, mare parte dintre fructele de padure pateaza dintii, iar dulciurile ne afecteaza smaltul.

Afectiunile gingivale pot fi prevenite!

Daca totusi consumam bauturile de mai sus si vrem sa le diminuam efectele asupra danturii, este bine sa le inghitim repede sau sa folosim un pai, astfel incat sa nu intre in contact cu partea din fata a dintilor. Si ca un ultim sfat, este indicat sa ne clatim gura cu apa imediat dupa consumarea bauturilor sau alimentelor care pateaza.

Farmacistii Catena recomanda pasta de dinti ayurvedica de la Himalaya, care are la baza o combinatie unica de ingrediente naturale, ce ofera protectie completa dintilor si gingiilor. Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Bianca Badescu