Cum obtinem fidelitatea?

Il putem indeparta de tendintele infidele?Fidelitatea barbatilor nu este un mister de nedeslusit si nici o problema irezolvabila sau o tema nesfarsita de discutii si comentarii asa cum este prezentata de regula la emisiunile TV pentru femei. Parintele etologiei umane (stiintei despre comportamentul uman) Eible Eibesfeldt spunea ca “barbatul este una dintre cele mai simple specii in ceea ce priveste comportamentul sexual si atitudinea sa fata de fidelitate.”

Pentru a pastra un barbat fidel in tot ceea ce inseamna relatie de cuplu si mai ales sub aspect erotic este absolut necesar sa cunoastem cauzele reale ale tendintelor spre infidelitate.

Adevaratele cauze ale infidelitatii

1. Savurarea varietatii

Barbatii prin natura lor biologica au inscris genetic tendinta de a reactiona erotic la diversitate, varietate, noutate, in ceea ce priveste sexualitatea. Aceasta se manifesta prin dorinta de a fi mai aproape ori de a face dragoste cu acele femei cu un aspect fizic mult diferit partenerei si rareori cu un fel de a fi diferit. Barbatii, ca de altfel toti masculii din speciile de mamifere, poarta pe cromozomul masculin Y factori ce determina o anume reactie genetica hormonala la stimuli erogeni noi, necunoscuti. Aceasta reactie innascuta de a dori noul si diversitatea a aparut in evolutia masculilor de pe vremea mezozoicului dinozaurilor pentru a obliga partea masculina sa-si raspandeasca spermatozoizii la cat mai multe femele. Motivul era de a obtine o combinatie genetica apta supravietuirii. Datorita acestei “probleme genetice” specifica tuturor masculilor, barbatii, chiar si cei care pot “profita” din plin de cele mai frumoase partenere doresc in permanenta noi aventuri alaturi de femei cat mai diferite de cele intalnite. Antropologia moderna arata ca si in cazul barbatilor cu o viata sexuala bogata alaturi de o femeie iubita, apare tendinta de satisfacere a dorintei de noutate si varietate in sex, ca impuls generat genetic.

2. Obisnuinta cu placerea actului
Daca in cazul femeilor placerea erotica si a savurarii maximului sexual este perceputa foarte nuantat la fiecare act la barbati, placerea nu este colorata atat de viu ci seamana mai mult cu o racorire in apa rece dupa o baie de soare. Aceasta lipsa de nuanta a placerii orgasmului masculin face posibila obisnuinta la placerea sexuala, ceea ce conduce la a incerca ceva nou in obtinerea satisfactiei. Stiintific, acest fenomen se numeste habituare sexuala si este considerat ca principiu al echilibrului masculin. O viata sexuala constanta (1-2 acte / saptamana timp de 1 an) conduce inevitabil, din nefericire, la scaderea interesului pentru aceeasi partenera, barbatul cautand in mod inconstient un alt model de comportament sexual feminin.

3. Tendinta de dominanta
Dr. Tobias Willcanes de la Univ. Scotiana Edinburgh arata in recentele sale comunicari stiintifice din februarie 2005 ca barbatii devin infideli atunci cand in cuplu nu-si pot manifesta tendintele de dominanta erotica. Barbatii care nu sunt lasati sa se miste total liber in preludiul sexual si inaintea declansarii orgasmului lor acumuleaza o tensiune sexuala pe care in subconstient doresc sa o descarce alaturi de altcineva. Acelasi T. Willcanes afirma ca barbatii ce isi doresc sa fie dominati in sex si nu isi satisfac aceasta placere in cuplu au tendinte infidele.

4. Dorinta de comunicare non-verbala
Asa cum afirmau anul trecut psihologii francezi de la Univ. Lyon, o mare parte a infidelitatii masculine se datoreaza tendintei barbatilor de a savura gestica feminina provocatoare. Elementele gesticii erogene ale unei aceleiasi femei devin la un moment dat tipice, monotone, in lipsa de imaginatie ori ignorare a acestui aspect de catre ea. Reinnoirea tipului de miscare inainte de intimitate scade cu mult tendintele infidele.

Cauze psihologice
1. Dorinta de a schimba “decorul”intimitatii, incepand cu locul unde se face dragoste, modelul vestimentar si felul de comunicare verbala.
2. Complexele de inferioritate ale barbatilor sunt deseori cauza cautarii unei partenere care isi manifesta atractia pentru persoana sa. Complexul de superioritate conduce la adulter in cazul in care partenera nu-i satisface indeajuns aviditatea de adulatii si aprecieri in privinta calitatilor pe care el si le atribuie.
3. Narcisismul. Multi dintre barbati se considera a fi doriti de oricare femeie pentru felul lor de a fi ori pentru alte calitati fizice sau chiar pozitie sociala. Pentru aceasta categorie, dorinta de a fi apreciat in permanenta de sexul opus este vitala. Atunci cand 0 singura femeie `i demoleaza mitul barbatului fatal isi face imediat aparitia dorinta acerba, nestapanita de a cuceri si a avea o aventura cu o femeie greu de abordat.
4. Stresul. Un barbat foarte tensionat psihic cauta intotdeauna o evadare iar daca aceasta evadare ii este oferita de o persoana de sex opus de multe ori este acceptata.
5. Nevoia de aventura. Apare la barbatii activi, cu imaginatie, care nu-si pot valorifica energia eficient in profesia lor. Acestia recurg la aventuri amoroase rareori din motivatie sexuala ci pentru a-si umple viata de actiunea de care au nevoie.
6. Imitatia. Ca si in cazul fumatului, multi barbati considera din nefericire ca pentru a fi apreciati de anumite anturaje obscure trebuie sa fie “masculi” pentru cat mai multe femei.

Terapia infidelitatii
1. Incercati sa fiti de fiecare data diferita in ceea ce priveste aspectele frumusetii din exterior. Nu este nevoie decat de un machiaj diferit si de cat mai multe trucuri vestimentare care nu implica intotdeauna noi investitii. Dorinta inconstienta de nou a barbatilor poate fi satisfacuta chiar prin simpla inlocuire a culorii fardului si tipului de creioane asociata cu un alt mod de a purta o esarfa ori o lenjerie intima noua, cat mai provocatoare.
2. Lasati-l sa se manifeste asa cum doreste in clipele de excitatie maxima, fara a-l privi, fara a initia noi miscari, fara a-i vorbi. Daca doreste sa fie dominat vorbiti deschis despre aceste aspecte inainte de preludiu la un pahar de bere sau vin.
3. Priviti-l fara ca el sa observe in momentele in care apar manifestatii ale placerii din timpul actului. Incercati sa aflati care gesturi si care miscari sau atitudini ori expresii ii par erogene. Folositi acel model de atitudine si incercati sa le variati de fiecare data in pat.
4. Schimbati decorul camerei in care faceti dragoste si din cand in cand camera pentru intimitati.
5. Aratati-i inainte de intimitate admiratia dumneavoastra pentru reusitele sale, alaturi de complimente modeste ce nu par a fi un truc.
6. Nu incercati sa-l constrangeti sau sa-i impuneti anumite anturaje sau cercuri de prieteni! Constrangerea poate duce la o descarcare tensionala ce poate degenera in adulter.
7. Schimbati mai des parfumurile si marca de cosmetice! Obisnuinta barbatilor cu aceeasi feromoni e urmata de cautarea instinctuala de noi tipuri feromonale (mirosuri), crescand riscul aparitiei adulterului.
8. Nu-i aratati ca sunteti suspicioasa! Discutiile dese despre posibilele sale aventuri ii vor deschide “apetitul” pentru “nou”.
9. Mergeti cat mai des in afara orasului la sfarsit de saptamana. Schimbarea mediului poate inlocui dorinta generala de nou!
10. Eliminati pe cat posibil factorii de stres din viata lui. Comunicarea verbala directa, sincera, este una din formele cele mai eficiente de descarcare. Nu uitati ca barbatii stresati pot deveni mai usor infideli.

Text: Marius Radu, cercetator Academia Romana