Cum pot influenta prietenii cursul unei relatii

shutterstock 60504643Intr-o relatie se intampla fel de fel de evenimente ce pot influenta mersul acesteia in timp. Ma refer in special la acele momente in care persoanele apropiate cuplului incep sa-si dea cu parerea, astfel incat pot influenta mai mult sau mai putin cursul unei relatii. Din pacate, relatia de cuplu poate fi influentata de prieteni, familie sau colegi.



 

Limita confidentelor

Daca vorbim despre prieteni, as putea spune ca nu vor fi niciodata obiectivi, fiindca in general sunt partinitori si-l vor sustine pe cel care le este mai apropiat. Cu siguranta, prietenii au stiluri de viata si conceptii diferite, prin urmare vor reactiona ca atare. E bine sa-i asculti pe prieteni, sa te poti baza pe ei, insa nu trebuie sa faci greseala de a-i lasa sa decida in locul tau. Pot sa-ti ofere sfaturi bune, dar si rele, insa asta nu inseamna ca trebuie sa le si urmezi indicatiile. Sunt situatii in care grupul de prieteni este comun ambilor parteneri. In cazul acesta, am putea vorbi de influente echilibrate. E important sa stabiliti impreuna cu partenerul/partenera limita confidentelor pe care le faceti prietenilor. Problemele serioase trebuie rezolvate in primul rand intre voi, ulterior, daca mai e cazul, discutate cu familia si, in cele din urma, cu prietenii. Evitati intotdeauna sa va certati sau sa va aduceti acuze de fata cu familia sau cu prietenii. Ei vor fi niste spectatori care vor avea rolul de arbitru-judecator, total nepotriviti de cele mai multe ori si la final vor pica oricum foarte prost fiindca voi doi va veti impaca, iar relatiile dintre voi si prieteni pot deveni tensionate.

 

Opiniile prietenilor

Prietenii tai s-ar putea sa nu priceapa ce anume te atrage la ea/el, dar nu-ti vor spune prea multe din prima. Cand te “combini” cu o femeie/un barbat, ai tendinta sa vezi relatia intr-o lumina favorabila, insa prietenii o pot aprecia destul de obiectiv urmarind fericirea ce se citeste pe fata ta. Daca el/ea te face fericit/a, prietenii va vor sustine relatia in cazul in care iti sunt prieteni adevarati. Daca invidia sau alte interese ascunse sunt mai presus de relatia voastra de prietenie, nu vei simti reactii pozitive din partea lor. Sunt si situatii in care un prieten/o prietena nu o place pe prietena ta sau nu-l place pe prietenul tau. Intreaba-i de ce si e posibil sa descoperi ceva ce deja stiau toti, mai putin tu. E bine sa fii atent/a si la genul de prieteni gelosi, invidiosi pe eventuala ta relatie. Daca ai prieteni neimplicati in vreo relatie, negativisti, evita-i. Opiniile lor si pana la posibile gesturi sau lucruri pe care le pot face nu vor reusi altceva decat sa faciliteze sfarsitul relatiei voastre.

 

Influenta familiei

Familia este unul dintre factorii care pot influenta grav mersul unei relatii. Ambele familii (a lui sau a ei) au tendinta de a-si baga “coada” in viata personala a celor doi si uneori pot avea o influenta majora in relatia de cuplu. Incepand de la soacrele care stiu si se pricep la tot, pana la frati, surori, veri si verisoare care tes tot felul de intrigi, avem de-a face cu o intreaga “gasca” ce poate sa va strice relatia de cuplu intr-un mare fel, atat timp cat voi nu-i acordati ignoranta de rigoare. Pentru asta trebuie sa cadeti amandoi de acord si sa aveti o buna comunicare in cuplu. E putin probabil sa nu fi trait un scenariu de genul: el intra pe usa dupa ce a trecut pe la parintii lui si incepe sa tune si sa fulgere cum ca nu e mancarea facuta sau camasile nu sunt calcate, vasele sunt nespalate si altele care pana atunci nu prezentau prea mare importanta. Daca reactia se repeta constant atunci cand se intoarce de la parintii lui, e limpede ca a fost “indoctrinat”.

Solutii sunt si pentru acest tip de comportament, dar aici trebuie sa intre in scena calmul si stapanirea de sine a partenerului care va trata problema fara a incepe sa-i reproseze ca a venit cu “pata pusa” de la mama. E important sa-i argumentezi situatia cu exemple si fapte concrete si cu diplomatie sa-i atragi atentia asupra faptului ca aveti propriile voastre reguli de familie, stabilite de comun acord. Nu este nevoie sa incercati sa schimbati conceptiile sau modul de viata al familiilor voastre. Trebuie sa fiti constienti ca asta nu se poate si nici nu e nevoie. Ambii parteneri trebuie sa inteleaga faptul ca acum sunt un cuplu distinct, o familie cu principii proprii si personale. Nu trebuie sa comparati niciodata experienta traita in familiile voastre cu experienta de cuplu. Puteti evita astfel eventualele conflicte in relatia de cuplu.

Text: Vladimir Toma