Cum să alegi iluminatul corect pentru casa ta

Când vine vorba despre modul în care ne amenajăm și ne decorăm casa, iluminatul,  modul în care cade lumina este aproape la fel de important precum culoarea pereților. O lumina prea puternică sau prea slabă, acasă sau la birou, ne poate crea probleme de sănătate, de la dureri de cap la afecțiuni oculare.

Iată cum să alegem iluminatul potrivit!

Holurile

Holurile mari și scările interioare este recomandat să fie cât mai luminate. Adaugă și o oglindă, va da impresia de mai mult spațiu și de mai multă lumină.

Bucătăria

Bucătăria are nevoie, mai mult decât toate celelalte încăperi, de un iluminat funcțional, care să poată fi modificat în funcție de nevoi. Atunci când lumina este prea slabă sau prea tare ne va obosi. Bucătăria este bine să aibă mici corpuri de iluminat acolo unde este mare nevoie de lumina: deasupra aragazului, deasupra dulapurilor sau spațiilor de depozitare. Pentru încăperile unde se servește masa, lumina trebuie să fie deasupra mesei, nu foarte sus, dar nici foarte jos.

Livingul

Livingul are nevoie de o lumină agreabilă, care să corespundă mai multor tipuri de activități. Iluminatul general asigurat de o plafonieră care crează impresia de spațiu mult mai înalt, spoturile direcționate spre canapea sau spre fotolii, lumina plasată în spatele televizorului, diminuând considerabil contrastul. Diverse surse de lumina colorată care să pună în valoare obiecte decorative.

Dormitorul

Atmosfera pe care o creează lumina în dormitor este foarte importantă și influențează starea de spirit. Totodată, fiecare obiect de iluminat trebuie să aibă întrerupător separat pentru a regla cantitatea de lumina.

Spre deosebire de dormitorul părinților, dormitorul copilului îndeplinește în același timp mai multe funcții. Pe lângă faptul că este locul de dormit, este în același timp și camera de joacă și de desfășurare a activităților din cursul zilei. Având în vedere că în acest spațiu se petrec mai multe activități, în momentul amenajării trebuie să ne gândim cum putem ilumina corect acest loc pentru a proteja vederea copiilor.

Baia

Baia, deși este un spațiu adiacent, reprezintă o încăpere importantă și strict funcțională a locuinței. O iluminare eficientă ne va permite să realizăm toate activitățile aferente acestei încăperi fără a ne crea disconfort. Sursele de iluminat trebuie trebuie să fie fixate și direcționate astfel încât iluminatul să fie eficient și să focalizeze zonele mai întunecate sau obiectele pe care le dorești accentuate.

Text Cristina Dudău

Foto Shutterstock