Cum sa iti gasesti motivatia pentru a deveni o persoana activa

shutterstock 58991749Stii ca trebuie sa faci sport si, cu toate acestea, nu faci. Stii foarte bine ca activitatea fizica este esentiala in mentinerea sanatatii si, totodata, poti da un exemplu bun copiilor tai, dar chiar si asa, ti se pare atat de greu sa te mobilizezi.

Adevarul este ca poti sa faci miscare, dar nu vrei. Nu este suficient doar sa poti, pentru ca trebuie sa si vrei sa faci acest lucru, fara sa fii obligata. Gaseste-ti un echilibru si un tel si lupta. Noi te vom invata cum sa iti gasesti ambitia si motivatia de care ai nevoie pentru o viata activa.

 

   1. Motivatia personala

Sa te ridici de pe canapea atunci cand te-ai asezat atat de bine este un bun mod de a-ti demonstra ca ai ambitie. Ridica-te! Exista tot felul de metode de a te mentine in forma, nu trebuie neaparat sa iti dai duhul la sala de sport. Ia-o usor, ce zici de o plimbare de seara, dupa fiecare cina? In felul acesta, iti vei tine sub control greutatea, iti vei intari musculatura si oasele si, in plus, vei reduce semnificativ riscul de aparitie a bolilor de inima, a diabetului de tip 2 si a altor afectiuni. Pentru a iesi in fiecare seara la plimbare, timp de 30-40 de minute, ai nevoie de o motivatie interioara, si care este mai buna decat aceea a beneficiilor pe care miscarea le aduce sanatatii? Gandeste-te doar la cat de bine iti fac aceste mici plimbari si cu siguranta vor deveni o obisnuinta.

 

   2. Obiective realiste

Oamenii, in general, isi pierd motivatia atunci cand incearca din rasputeri sa faca mai multa activitate fizica decat le permite organismul. Toate lucrurile au un inceput si trebuie sa fii constienta ca nu ai cum sa alergi timp de 2 ore daca tu nu ai mai facut sport din copilarie. Deci, in loc sa mergi in fiecare zi cate 30 de minute, incepe cu cate 15 minute doua sau trei zile pe saptamana. Stabileste-ti obiectivul la inceput de saptamana. In fiecare saptamana cresti intensitatea si timpul alocat activitatii fizice. La fiecare sfarsit de saptamana, daca ai reusit sa iti indeplinesti planul pana la capat, merita sa sarbatoresti. In felul acesta, ambitia iti va creste, iar in saptamana imediat urmatoare ceea ce ai facut cu o saptamana in urma ti se va parea apa de ploaie.

 

  3. Doar exercitii care iti plac

Nu trebuie neaparat sa mergi la sala de forta ca sa te mentii in forma. Este vorba de orice fel de miscare, in fond si la urma urmei. Chiar daca, pentru unii oameni, o ora de antrenament vine ca o implinire sufleteasca, pentru altii aceasta este o corvoada. Motivul? Cei dintai o fac din placere, iar cei din urma din obligatie. Aici este secretul: trebuie sa faci ceea ce iti place. Poti merge cu cainele la plimbare, iti va fi recunoscator. Te poti inscrie la cursuri de dans in loc sa lenevesti pe canapea in timp ce copiii tai sunt la scoala, sau poti lasa masina in favoarea bicicletei. Totul depinde de tine!

Acestea fiind spuse, speram ca ti-ai dat seama ca esti inconjurata de o gramada de posibilitati prin care poti deveni o persoana activa. Ce mai astepti?

Text: Andreea Popescu