Cum sa ne acceptam corpul dupa nastere?

corpul-dupa-nastereIntr-o lume care abunda de imagini cu vedete si celebritati care si-au recapatat silueta armonioasa imediat dupa nastere, este necesar sa stim ca nasterea unei mici vietati produce modificari care pot persista o viata intreaga. Sunt putine femei care se pot lauda cu faptul ca incap in hainele pe care le purtau inainte de a ramane insarcinate la numai doua saptamani dupa nastere. In timpul celor noua luni de sarcina, corpul nostru se transforma si lasa urme vizibile, care pot deveni adevarate surse de tristete. Este inceputul unei noi ere, in care nu doar corpul sufera transformari, ci intreaga viata emotionala si sociala a proaspetei mamici.  Acest proces incepe cu sarcina, continuat de nastere (care poate fi si ea o experienta traumatizanta) si apoi de cresterea bebelusului, care vine pe lume cerandu-si cu putere drepturile. Parcurgerea lui poate fi o experienta minunata, dar in acelasi timp extenuanta si poate avea repercursiuni asupra imaginii de sine a femeii.



Imaginea de sine contribuie semnificativ la nefericirea mamicilor

Imaginea de sine este o reprezentare mentala a corpului nostru si indica modul cum ne percepem. De cele mai multe ori imaginea pe care o avem despre propriul corp este in acord cu realitatea, adica cu felul in care le aparem celorlalti, dar poate fi si idealizata, bazata pe modul in care ne-ar placea sa aratam. Cu trecerea timpului, ea se actualizeaza permanent prin informatiile pe care noi i le dam creierului, dar si prin feedback-ul celorlalti. Privitul in oglinda este o actiune care ne tine in contact cu modificarile corpului nostru si participa la construirea imaginii de sine. Sunt situatii in care privitul in oglinda poate soca privitorul, atunci cand acesta a suferit un accident care l-a deformat sau cand nu si-a mai vazut imaginea de peste 20 de ani. Socul poate fi asemanator si in cazul tinerelor mame care au suferit transformari corporale dupa nastere, chiar daca perioada a fost doar de 9 luni. Pe fondul de oboseala si stres asociat perioadei postnatale, nu e de mirare ca au asteptari nerealiste in ceea ce priveste corpul lor.

Cum poti fi multumita de corpul tau  asa cum este, cu rotunjimi si vergeturi?

Daca uterul a avut nevoie de noua luni sa ajunga de la dimensiunea unei pere la cea a unui pepene, si corpul nostru are nevoie de cel putin tot atatea luni sa isi revina la dimensiuni apropiate celor avute inainte de sarcina. Este firesc ca abdomenul sa ramana rotund, iar coapsele mai generoase. Este irational sa te apuci sa faci abdomene si exercitii fizice dificile imediat dupa nastere. Recuperarea corpului dupa nastere se face treptat si depinde de mai multi factori: alaptarea, kilogramele avute inainte de sarcina, stilul de viata sau mostenirea genetica. Acceptarea corpului este esentiala, atat pentru sanatatea ta psihica cat si a bebelusului, deoarece ii poti transmite si lui anxietatea ta. Ar fi bine ca o mama sa aiba o imagine de sine pozitiva pentru a creste copii cu stima de sine crescuta.

Pune accentul pe lucrurile pozitive din viata ta

Observa beneficiile pe care le-ai obtinut in urma nasterii micutului. Poate ca partenerul de cuplu te va considera chiar mai atragatoare cu cateva kilograme in plus, iar pentru mogaldeata ta esti, cu siguranta, cea mai frumoasa mama din lume. Scopurile pe care ti le propui trebuie sa fie realiste. In afara de alimentatia sanatoasa, sunt o serie de activitati care te ajuta sa iti recapeti silueta: plimbatul copilului cu caruciorul, datul cu aspiratorul, sexul, gatitul etc. Concentreaza-te  cat mai putin pe problema greutatii si mai degraba pe noile sarcini care vin la pachet cu bebelusul.

Text: Dana Comanescu