Cum sa retii mai bine detaliile si numele oamenilor

cum sa retii mai bine numele oamenilorTi s-a intamplat sa faci cunostinta cu o persoana si in clipa imediat urmatoare sa uiti complet cum a zis ca se numeste? Te simti de parca ti-ai pierdut toata capacitatea de a acorda atentie conversatiei, in timp ce mintea ta se chinuie sa isi aminteasca numele. Cu totii am trecut prin asta, nu te speria. Mi s-a intamplat si mie de multe ori, iar intr-un final mi-am dat seama ca aceasta “boala a uitarii” este de fapt curabila. In radurile de mai jos ti-am pregatit trei pasi simpli care te vor ajuta sa retii mai bine numele oamenilor, detaliile si, de ce nu, sa ai o memorie mai buna.

 

Trebuie sa iti pese de oameni

N-ar trebui nici macar sa scriu acest lucru, dar daca nu iti pasa de oamenii din jurul tau, nu iti vei da niciodata silinta sa-ti amintesti numele lor. Oamenii, in general, uita usor chestii despre lucrurile carora nu le acorda importanta.

 

Aminteste-ti lucruri din trecut

In acelasi mod in care jocul de golf necesita ceva mai mult decat o simpla lovitura, la fel se intampla si in viata de zi cu zi. Cercetatotii au inteles bine acest principiu. Au fost preocupati de faptul ca oamenii “nu au o facilitate nativa de a-si aminti numele anumitor lucruri”. Ca rezultat, acestia au realizat un esantion de 12.543 de persoane pe care le-a rugat ca in fiecare noapte sa isi petreaca circa 15 minute in care sa faca eforturi pentru a-si aminti toate persoanele pe care le-au cunoscut, ce discutii au purtat si ce anume le-a atras atentia. In urma studiului efectuat de catre cercetatorii de la Universitatea Cambrige s-a constatat faptul ca astfel de exercitii intaresc abilitatea oamenilor de a-si aminti anumite informatii.

 

Spune-le numele cu voce tare

Unul dintre exemplele mele preferate, dar extreme, este exemplul dat de Anna Faris in casa Bunny. Daca ai vazut-o, iti vei da seama ca atunci cand cunostea pe cineva nou ii spunea numele cu voce tare. Bine, poate ca in viata reala nu este nevoie sa spui numele chiar atat de tare, dar este esential sa il spui. Da stiu, este destul de amuzant, dar oamenii de stiinta sustin ca acest lucru ajuta la o memorare mai buna.

Repetarea numelui nu numai ca o sa te ajute sa te concentrezi mai mult la conversatie, ci este si un mod excelent de a construi relatii mai bune. Daca nu ai retinut din prima, nu te speria, caci toata lumea invata in ritmul propriu. Chiar si cel mai lent progres este mai bun decat nici un progres.

 

Text: Andreea Popescu