Cum să te prezinți singură

 

Deja te-ai săturat de timiditatea care te copleșește atunci când faci cunoștință cu cineva. Nu mai vrei să îți transpire palmele, să simți acea stare de agitație și să nu îți poți stăpâni gândurile sau să îți poți exprima sentimentele. Este important să știi că nu ești singură, sunt foarte mulți oameni în situația ta. Multor oameni le este dificil și total în afara confortului să se prezinte singuri, indiferent de cât de mult își doresc să cunoască oameni noi și să își facă prieteni.

Probabil că, de asemenea, ai temeri de fiecare dată când trebuie să mergi la o petrecere mare sau la vreo conferință. Nu de puține ori ai abordat tactica de a te agăța și de a te lipi de cei pe care deja îi cunoșți atunci când mergi la un eveniment; asta în cazul în care nu te retrăgeai într-un colț ferit, evitând astfel mulțimea și sperând că nimeni nu te va remarca.

Timiditatea nu te va ajuta prea mult dacă vrei să îți diversifici viața socială, să îți extinzi afacerea sau să întâlnești iubirea vieții tale. Oricare ar fi motivul pentru care nu te simți în largul tău în astfel de situații, ar fi extraordinar dacă ai putea să le depășești şi să poți vorbi cu cineva fără să ți se pară neapărat mare lucru.Folosește-te de o introducere simplă

Nu dai greș niciodată spunând „Bună, eu sunt Alina. Pe tine cum te cheamă?”. Funcționează atât cu strângere de mâna, cât și fără. Este o prezentare „standard”, însă eficientă. Dacă după aceea se așterne o tăcere pe care niciunul dintre voi nu știe să o alunge, poți trece mai departe să afli de unde este el. Te va întreba, la rândul lui, același lucru și iată cum deja discutați de câteva minute.

Provoacă-te

O altă metodă bună pentru a-ți depăși teama de a te prezența este să priveșți totul că pe un joc. Poți să îți stabileșți încă dinainte de a pleca spre o petrecere un număr de persoane cu care să stabilești legături, să zicem trei. Poți face un concurs cu o prietenă care să vină cu tine și să încerce același lucru. Este o modalitate de a-ți exersa aptitudinile în această direcţie și de a te obișnui cu felul în care se întâmplă.

Pune o întrebare

Dacă vrei neapărat să intri în vorba cu cineva și chiar nu știi ce ar fi mai potrivit să spui, pune-i o întrebare. Este foarte simplu să spargi gheața astfel, pentru că de fapt faci persoana respectivă să vorbească. Poți întreba, de exemplu, cine cânta melodia care se aude în boxe; sau poate vrei să afli cât de bună este o băutură care îți place cum arată în paharul altcuiva.

Cere ajutorul

De exemplu, dacă ești mai scundă, poți cere ajutorul unei persoane mai înalte atunci când nu ajungi la raftul care este mult prea sus la supermarket. N-o să te refuze nimeni, iar dacă este cineva care te refuză, nu ai nevoie de acea persoană în viața ta oricum.

Folosește-ți umorul

Este, poate, cea mai fericită alternativă pe care o ai atunci când trebuie sau vrei să te prezinți. Adaptează-te situației și fă un comentariu amuzant. Nu uita că, până la urmă, oricine este puțin agitat sau puțin pierdut atunci când face cunoștință cu altcineva, iar umorul detensionează întotdeauna atmosfera. Poate chiar îi faci un serviciu fiind tu cea care face primul pas.

Text: Ionuț Șolescu