Cum sa temperam agitatia si rabufnirile copiilor?

?shutterstock_39039031Nu de putine ori am vazut in diverse situatii parinti depasiti de comportamentul agitat si nervos al copiilor. Ma uit cu stupoare la copiii care se dezlantuie cu sete asupra celor din jur sau chiar a parintilor, dand cu picioarele sau cu jucariile, dupa caz, in tot ce le sta in cale, care tipa si se agita pana reusesc sa-i doboare pe toti cei prezenti. De obicei, atunci cand copilul reactioneaza dupa acest tipar, problema pleaca de la parinte, care nu stie sa managerieze starile celui mic. Parintii nu reactioneaza in niciun fel atunci cand copilul devine nervos si, in timp, rabufnirile acestuia devin mai dese si mai deranjante. 

De aceea, cred ca orice parinte trebuie sa invete sa tempereze agitatia si nervozitatea copilului in toate situatiile, atat pe cele din viata de familie, cat si pe cele din public.

De ce trebuie sa tii cont cand copilul tau este nervos?

In primul rand, parintii trebuie sa tina cont de orele de masa si de somn ale copilului. De multe ori, cei mici nu stiu sa spuna ce ii deranjeaza, insa nervozitatea la copii este adesea provocata de foame sau somn. Asa ca dati-i celui mic sa manance la timp si duceti-l la culcare cand este somnoros daca vreti sa fie linistit.

Unii parinti se confrunta des cu manifestarile zgomotoase ale copiilor. Atunci cand cel mic tipa si pare de nepotolit, metoda pentru a se calma nu este nici sa-l ignori, nici sa tipi la el. In schimb, uita-te la el, vorbeste-i in soapta si spune-i ceva care sa-l calmeze. Atunci cand va realiza ca ii vorbesti, va face liniste pentru a incerca sa inteleaga ce ii spui. Nu folosi tot timpul insa acest truc, pentru ca cel mic se va obisnui si nu va mai da rezultate.

Cand te confrunti cu un mic acces de isterie din partea copilului, o metoda eficienta ar putea fi sa nu-i dai atentie si sa te implici in alta activitate, pentru ca atunci cand se va vedea nebagat in seama, acesta va inceta sa se agite. Acest lucru functioneaza doar daca nu esti intr-un loc public, unde cel mic ii deranjeaza pe ceilalti sau daca nu face ceva care sa le dauneze altora sau lui insusi, cum ar fi sa se loveasca sau sa dea in altii. Nu-l ignora insa daca are motive serioase pentru care este agitat.

Rasul si activitatile distractive ii calmeaza pe cei mici

Rasul este o alta terapie foarte buna impotriva rabufnirilor copiilor. Atunci cand cel mic refuza sa manance, sa se imbrace sau pur si simplu devine nervos, fa cateva giumbuslucuri pentru a-i schimba starea de spirit. Poti face diverse lucruri simple care sa-l distreze, pentru ca rasul elibereaza in creier substante care inhiba hormonii stresului si il fac pe micut sa se calmeze. Tine cont ca toti copiii gasesc amuzante situatiile neasteptate, ceva iesit din rutina, cum ar fi sa pari ca vorbesti la un fruct in loc de telefon sau sa iti pui un nas de clovn.

Atunci cand copilul vrea sa faca ceva ce tu i-ai spus ca nu este bine, repeta-i acel lucru pana se plictiseste sa se razvrateasca. De exemplu, daca vrea sa manance bomboane inainte de masa, repeta-i de cateva ori:”Nu mancam bomboane inainte de masa”. In final, se va plictisi si va renunta, asta daca ai grija sa-i spui aceleasi cuvinte pe un ton calm si neutru. Atunci va intelege ca vorbesti serios.

De multe ori, atunci cand copilul este agitat, ii va prinde bine sa-l antrenezi intr-un joc. Acest lucru il va distra si in acelasi timp va simti ca are parte de atentie din partea ta. Jocul trebuie inceput insa inainte ca cel mic sa ajunga la apogeul nervozitatii.

Atunci cand este atat de suparat incat nimic pare ca nu-l poate calma, ia-l in brate si mangaie-l. Uneori aceasta este cea mai buna terapie pentru ca nervozitatea si frustrarile sa-i dispara.

Pana la urma, un parinte mai mult decat oricine altcineva trebuie sa stie sa-si calmeze copilul, iar comportamentul celor mici depinde in mare parte de cum sunt invatati de mici si de cum reactioneaza parintii la rabufnirile lor.

Text: Bianca Badescu