Cum te comporti daca te minte…

shutterstock 78677491Treaba asta cu minciuna intr-o relatie de cuplu este destul de delicata. In zilele noastre, situatiile care-l determina pe unul dintre parteneri sa-l minta pe celalalt sunt cauzate de stilul de viata, mediul in care traim, natura relatiei, educatie si, nu in ultimul rand, de latura materiala. Din pacate, partea mai neplacuta a acestei situatii o resimte exact cel care e implicat mai mult sentimental in relatie, cel care iubeste mai mult si se simte foarte bine in relatia de cuplu, insa la un moment dat descopera ca partenerul minte si aici se rupe filmul.

Reactiile sunt previzibile. Nu intelegi ce se intampla, de ce a facut asta si incepi sa faci reprosuri: “M-ai tradat! Mi-ai inselat increderea! Ti-ai batut joc de iubirea noastra! M-ai ranit! Eu nu te-am mintit niciodata.”…  Oare??? Exista si varianta in care sa nu te “apese” prea tare faptul ca te-a mintit si atunci reactiile sa fie de genul: “Credeam ca esti o persoana matura, curajoasa si sincera fata de mine. Nu inteleg de ce a trebuit sa ma minti. Nu am avut vreodata intentia sa-ti impun reguli sau sa-ti ingradesc dreptul la exprimare”. Mai departe depinde de tine ce hotarari vei lua in ceea ce priveste o continuare a relatiei de cuplu.

Cand partenerul te minte, trebuie sa fii constient ca reactiile tale depind foarte mult de felul tau de a fi, de cat esti de matur si evoluat ca om. Trebuie sa ai incredere in tine, putere, energie si curaj de a merge mai departe cu sau fara partener. Caracterul, inteligenta si puterea ta de a iubi te vor ajuta sa iei decizia potrivita pentru tine. Suferinta trebuie traita doar atunci cand merita, dar chiar si atunci trebuie controlata. Ce faci cand pierzi niste bani? Te plangi ca esti un fraier, neatent sau ratat? Nu. Raspunsul este: atat te-a costat sa inveti o lectie.

Daca partenerul de viata te minte sau te insala si simti ca asta te afecteaza mai mult decat poti duce, poti sa iei decizia radicala fara sa ai nicio urma de regret. Nu poate face parte din viata ta, nu e pentru tine. Nu uita ca puterea e in mainile tale iar ceea ce-ti face rau poti sa dai la o parte.

De multe ori, nu merita sa-i spui: minti! Fara doar si poate se va apara si vei intra intr-un joc in care tu vei fi judecatorul. Nu judeca! Sunt situatii in care decizia depinde doar de tine si e bine sa nu iei hotarari sub impulsul unui instinct. Poate exista circumstante… mai rar. E adevarat ca nu vei putea sa gasesti fericirea alaturi de un mincinos/mincinoasa si atunci nu prea ai solutii. Trebuie sa fugi. E mai bine sa fii singur decat sa fii torturat intr-o relatie.

Respecta-te! Nu gandi chiar “liber si modern”. Nu accepta sa fii calcata in picioare doar pentru ca sta bine cu situatia materiala. Azi esti tu, maine se plictiseste de tine si va fi alta in locul tau. Cand vezi cel mai mic semn ca ceva nu e in regula, da-i libertatea pe care si-o doreste si nu-l mai accepta.

Text: Vladimir Toma