Cum tratam micozele unghiilor

Micoza unghiei este una dintre cele mai frecvente infectii care afecteaza in egala masura femeile si barbatii. Cum se manifesta aceasta infectie, de ce si cum apare si cum poate fi combatuta, am discutat pe larg cu doamna doctor Adina Margaritescu, medic specialist dermato-venerologie.



Cum arata o unghie sanatoasa?

Unghiile ne pot arata starea de sanatate a intregului organism. Unghiile sanatoase ar trebui sa aiba o suprafata neteda, fara pete, uniforma si fara neregularitati.

Care sunt semnele unei unghii cu probleme?

Exista o varietate de modificari la nivelul unghiilor de la maini si picioare ce pot trada anumite probleme de sanatate. Modificarile de culoare cu aparitia de puncte albe, linii rosii sau pete galben-verzui, modificari de textura cu unghii aspre, exfoliate sau moi, pot aparea anomalii de curbura cu accentuarea convexitatii unghiilor sau chiar aparitia de unghii concave. Toate acestea, in contextul unor boli sistemice, dar si ca o patologie strict localizata la nivelul unghiilor.

Care sunt cele mai frecvente boli ale unghiei?

Cele mai frecvente afectiuni la nivelul unghiilor sunt cele legate de infectiile bacteriene si fungice, dar si cele ce rezulta dintr-o ingrijire necorespunzatoare a unghiilor, cu traumatizarea excesiva a cuticulei, cu taierea incorecta a colturilor unghiei, dar si folosirea de geluri sau lacuri ce pot sufoca suprafata unghiei si o pot sensibiliza ulterior la agentii toxici cu care intram in contact.

Ce cauze provoaca micoza unghiilor sau onicomicoza?

Peste 90% din onicomicoze sunt produse de dermatofiti. Onicomicoza reprezinta pana la 40% din patologia unghiilor si aproximativ 30% din infectiile cutanate cu dermatofiti. Infectiile cu genul Candida sunt mai des intalnite la pacientii cu afectiuni cronice cutaneo-mucoase, dar si la cei la care sistemul imun poate fi compromis.

Care sunt simptomele onicomicozei?

In functie de locul de pornire al infectiei, pot sa apara diverse modificari. De cele mai multe ori, infectia debuteaza la nivelul regiunii distale a unghiei si poate aparea onicoliza (desprinderea unghiei de patul unghial), aparitia unui depozit alb, grunjos, subunghial, ingrosarea unghiei sau aparitia unei pete galbene ce poate creste in suprafata si poate compromite intreaga unghie.

Care sunt factorii de risc in aparitia onicomicozei?

Majoritatea onicomicozelor au ca punct de plecare o infectie a pielii netratata si, in sensul acesta, exista o recomandare de a ne pune mai intai sosetele in picioare si apoi lenjeria intima. Exista o serie de factori de risc care pot favoriza infectiile cu dermatofiti: varsta inaintata, mersul la sala sau la piscina, o igiena defectuoasa la nivelul picioarelor, o imunitate incompetenta, bolile metabolice, circulatia periferica modificata sau chiar traumatismele locale.

Cum se diagnosticheaza aceasta infectie micotica?

Pe langa diagnosticul clinic emis pe baza modificarilor specifice, in mod current, se efectueaza examenul micrologic microscopic direct al carui rezultat se emite pe loc.

Cum se trateaza infectia micotica a unghiei?

In functie de tipul de micoza, de severitatea infectiei si de bolile asociate, se poate recomanda o terapie sistemica sau locala cu produse antifungice sau fungistatice. In ceea ce priveste terapia locala, se prezinta sub forma de lacuri, creme sau solutii, dar au dezavantajul ca nu penetreaza lama unghiala si necesita un timp mai lung de tratament. Terapiile mai noi folosesc lasere cu anumite lungimi de unda, cu rezultate multumitoare atat ca monoterapie, cat si asociata terapiei conventionale.

Este o afectiune contagioasa?

Da. Infectia unghiilor cu fungi poate fi contractata si transmisa mai departe. Daca un pacient este diagnosticat cu onicomicoza, exista o serie de masuri de care ar trebui sa tina cont pentru a scadea riscul de a transmite. Pacientul diagnosticat cu onicomicoza nu ar trebui mearga descult la sala si la piscina, iar sosetele ar trebui schimbate cat mai frecvent.

Text: Alexandra Lupu