Curiozitati despre Eurovision

Pentru ca maine seara este finala Eurovision si toti le tinem pumnii celor de la Mandinga, ne-am gandit sa facem o mica incursiune in istoria Eurovisionului si sa va impartasim cateva lucruri interesante si mici curiozitati legate de acest concurs de-a lungul timpului.

 

*Crearea Eurovisionului a fost inspirata de celebrul festival italian de muzica Sanremo. La aceasta editie nu puteau participa trupe, ci doar cantareti solo. Voturile nu au fost facute publice, asa ca triumful Suediei atunci a fost pus sub semnul intrebarii.

*In 1956, Marea Britanie nu a mai apucat sa-si trimita concurentul la Eurovision pentru ca… au organizat prea tarziu finala nationala.

*Prima data cand Eurovisionul a fost transmis color la televizor a fost in anul 1968, cand competitia a avut loc la Royal Albert Hall din Londra.

*La o editie a concursului, cea din 1969, au fost nici mai mult nici mai putin de… 4 tari castigatoare

*Faimoasa cantareata Celine Dion a castigat editia din 1988 a concursului, insa nu ca reprezentanta a tarii sale natale, Canada, ci a Elvetiei.

*In 1986, concursul a fost castigat de catre o fetita de numai 13 ani, Sandra Kim, reprezentanta Belgiei. In istoria show-ului au existat si participanti mai tineri trimisi de Franta (11 ani) si Israel(12 ani).

*La finala din 1985, prezentatoarea concursului, Lill Lindfords a avut o problema cu rochia, care i-a cazut, ramanand in lenjeria intima pe scena. Organizatorii concursului nu au fost amuzati de situatie si de atunci se fac repetitii in rochiile pe care prezentatoarele urmeaza sa le poarte.

*Romania a participat pentru prima data la Eurovision abia in 1994, cand a fost reprezentata de cei de la Holograf.

*Cel mai bun loc pe care Romania l-a obtinut in istoria Eurovisionului este locul 3 – pe care s-au clasat in 2005 Luminita Anghel si Sistem si in 2010 Paula Seling si Ovi.

*In 2012, cofetaria CandyCat a creat primul tort Eurovision realizat vreodata in cinstea participarii romanilor la acest concurs. Tortul cu 3 creme de ciocolata este rosu, are forma de inima si este dedicat celor de la Mandinga. Speram sa fie si tortul norocos, care sa marcheze primul an in care Romania castiga concursul. Abia asteptam sa sabatorim victoria cu un desert delicios si va tinem pumnii, Mandinga!

 

Text: Bianca Badescu