Daca micutul tau nu e extraordinar la matematica, pune-l sa doarma mai mult!

1a6ajsj8Scolarii care dorm mai multe ore pe noapte sunt mai buni la matematica, dar si la sport, sunt de parere cercetatorii spanioli. Adolescentii care dorm intre sase si noua ore pe noapte (adica o durata medie de somn) au inregistrat scoruri semnificativ mai bune la matematica, in comparatie cu cei care dorm 6 ore sau mai putin pe noapte, sau dorm mai mult de 9 ore. Mai mult, aceste diferente afecteaza si activitatea fizica.

Cercetatorii de la Universitatea din Granada ?i Junta de Andalucia au analizat un esantion de 592 de elevi cu varste cuprinse intre 12 si 19 ani, dintr-un liceu aflat intr-o regiune rurala din Sevilia. Din acest esantion au facut parte 231 de baieti (39%) si 361 de fete (61%).
Tinerii au raspuns la doua chestionare diferite, menite sa masoare calitatea somnului, nivelul de somnolenta sau tendinta de a adormi, in diferite situatii.

Autorii studiului au constatat ca adolescentii care dorm mai multe ore pe noapte obtin note mai mari la matematica, comparativ cu cei care dorm prea putin sau prea mult, iar rezultatele au inregistrat o crestere semnificativa si din punct de vedere al performantelor fizice. Acest lucru poate fi cauza caracteristicilor inerente ale elevilor, pentru ca aceste doua discipline presupun abilitati ce sunt influentate mai mult de somn, dupa cum explica autorii studiului.

Cercetatorii au observat in final ca ora de culcare si ora de trezire nu influenteaza semnificativ rezultatele scolare ale tinerilor, cu exceptia celor care merg la culcare mai devreme si se trezesc mai tarziu.

Ca o concluzie generala, cercetatorii au constatat ca somnul chiar poate influenta performantele scolare.

Text: Andreea Popescu