De ce ne indragostim mai usor la mare

Dragostea la malul mariiSoarele zambitor, intinderea albastra si valurile marii, atmosfera de vacanta ne creeaza o anume stare care ne invita la entuziasm si romantism. Aceasta stare de fond este de fapt terenul pe care poate aparea mai usor o traire afectiva intensa, asa cum ar fi si senzatia de a ne indragosti uneori chiar la prima vedere
 
La plaja trecem mai usor peste defecte
Ultravioletele au un puternic efect asupra creierului ca si asupra intregului organism. Radiatiile ultraviolete in doze moderate creeaza o conditie mai buna de oxigenare a creierului, cat si deconectarea unor retele de neuroni din scoarta cerebrala. Aceasta diminuare a activitatii unor retele de neuroni din creier scade momentan eficienta unor zone nervoase implicate in ratiune, in gandirea rece.  Ca urmare, pentru scurt timp, la 1-2 ore dupa o plaja la un soare bland, dispar unele frane ale ratiunii asupra aprecierii calitative a unui obiect sau a unei persoane. Altfel spus, ultravioletele ne fac sa trecem cu mai mare usurinta peste micile defecte ale unui lucru care ne place in ansamblu.

Ultravioletele cresc apetitul sexual
Pe de alta parte dispar si unele frane ale constientului, ale ratiunii asupra compartimentului afectiv. Consecinta este o capacitate mai mare de realizare a trairilor afective, permitand mai usor aparitia sentimentelor de iubire. Pe langa aceste aspecte nu trebuie sa uitam ca radiatiile ultraviolete cresc apetiul sexual atat prin efectul circulator, cat si nervos. Cresterea apetentei sexuale intensifica aparitia sentimentelor atata vreme cat actul nu se consuma foarte rapid.

Nisipul plajei actioneaza hormonii placerii
Antropologii britanici au dovedit anul trecut ca relaxarea la soare in spatii largi deschise favorizeaza dorinta si tendinta de a ceda si primi afectiune si iubire. Acest lucru se datoreaza readucerii omului in conditii asemanatoare celor de acum 1.000.000 de ani ale savanei in care au copilarit stramosii nostri. Datele recente arata ca omul modern este inca foarte reactiv afectiv si emotional la conditiile initiale de mediu in care omul si-a petrecut sute de mii de ani. Plaja insorita si apropierea apei, poate chiar a marii, reproduce aceste conditii, determinand o crestere a sensibilitatii, remarcata prin aparitia mai rapida a sentimentelor. Cercetatorii canadieni de la Univ. Toronto au descoperit ca inotul sau chiar simplul contact cu apa marii are un efect aparte asupra compartimentului afectiv. Astfel, miscarile de inot, prin stimularea specifica a unor receptori din articulatii, determina cresterea vitezei de sinteza a endorfinelor, numite si „hormoni ai placerii”. In prezent, se stie ca acesti hormoni fabricati in creier sunt responsabili atat de starea de automultumire, cat si de aparitia starii afective tipice indragostitului. Totodata, actiunea presionala ritmica a valurilor de peste 20 cm determina o stare anume de incarcare electrica a creierului, compatibila cu secretia unor serotonine, hormoni implicati de asemenea in starea de visare a indragostitului

Ne indragostim de „cine trebuie” la mare?
Usurinta cu care apar trairile afective atunci cand suntem la mare ne face sa ne punem intrebarea daca este sau nu bine sa dam frau liber sentimentelor care ne incearca uneori chiar dupa doar cateva flirturi. Este foarte bine sa intelegem ca soarele, plaja si marea creeaza cu adevarat o atmosfera magica asupra noastra, impiedicandu-ne de multe ori sa simtim sau sa observam daca cel de care ne indragostim poate avea sentimente pentru noi sau daca este compatibil cu noi. Din acest motiv, este mai bine sa facem in asa fel incat sa nu ne predam total in valurile iubirii fara un minim de control rational. Este minunat sa putem flirtra, sa ne distram alaturi de noi prieteni pe care-i cunoastem pe plaja, insa exista riscul de a ne atasa afectiv foarte mult de cineva care ne poate dezamagi acum sau mai tarziu. In cazul fetelor, si mai ales a celor de varsta adolescenta, trebuie reamintit faptul ca 80% dintre tinerii care initiaza o relatie nu o fac doar din dorinta pentru un cuplu stabil.

Text: Marius Radu,
Cercetator Academia Romana