De ce ne serbam dragostea numai la ocazii speciale?

De ce ne serbam dragostea numai la ocazii specialeNu mai este o noutate faptul ca Valentine’s Day este o sarbatoare a indragostitilor ce are loc pe 14 februarie in fiecare an, imprumutata si de noi, romanii, desi avem si noi Dragobetele pe 24 februarie, o veche traditie populara autentic romaneasca, ce reprezinta cam acelasi lucru. In aceasta perioada se vor naste tot timpul controverse: ce sarbatorim, Valentine’s Day sau Dragobete? In general, cuplurile de adolescenti sunt atrase de o astfel de zi in care sa-si exprime dragostea “la vedere”… sa zicem asa. Sunt cupluri care spun ca Valentine’s Day este o zi in care ne umplem la maximum de iubire.

Cadourile pentru partener/a, emotia momentului in care ne vom intalni si-l vom inmana sunt lucruri care marcheaza aceasta sarbatoare.



 

Ziua lui Dragobete

Personal, nu cred ca este nevoie sa fii indragostit ca sa sarbatoresti iubirea, dragostea. Ziua lui Dragobete, asa cum consemneaza spiritualitatea popular romaneasca, este reprezentata de o divinitate mitologica. Dragobete era considerat fiul Dochiei, barbat chips, iubaret, zeu al tineretii si un fel de patron al dragostei. Dragobete este similar lui Cupidon sau Eros. Se spune ca fetele se intalnesc cu baietii de Dragobete pentru ca iubirea lor sa dureze tot anul. De asemenea, in traditia populara romaneasca se regasesc si “vorbe” care spun ca toti participantii la Dragobete vor fi ocoliti de necazuri, de boli si tot anul le va merge din plin.

Pe vremuri, Dragobetele era anuntat de tinerii imbracati in porturile populare de sarbatoare, ce se intalneau dimineata in mijlocul satului sau la biserica. De obicei, cantau in grupuri mergand catre padure pentru a culege ghiocei sau viorele ce ulterior erau folosite la descantece de dragoste. Prin alte locuri exista obiceiul ca fetele mari sa stranga apa de ploaie cu care sa se spele pe cap, apa aceasta avand “puterea” de a face fetele mai frumoase.

Traditia noastra populara spune ca de Dragobete fata si-ar dori sa fie sarutata de alesul inimii ei si astfel casatoria lor va avea loc in acel an. De Dragobete, fetele nu au voie sa planga, altfel vor avea necazuri tot anul.

 

Valentine’s Day

Valentine’s Day (varianta internationala) are si alte scopuri. Poti sa te folosesti de aceasta zi ca sa ai curajul sa-i faci o marturisire iubitului/iubitei, sa-i faci un anunt, o declaratie. E poate cel mai potrivit moment sa-i spui cat o iubesti, dupa care sa o ceri si in casatorie, sau pentru a face o invitatie la munte sau la mare doar in doi.

Ziua aceasta are o incarcatura emotionala si chiar nervoasa destul de serioasa. Cam toti partenerii asteapta un gest, o declaratie, un cadou, o floare, o invitatie, o cina romantica… o ceva. Uneori, poate ajunge sa semene a ceva oarecum impus, apare ca un fel de “must” daca ai o partenera sau un partener care, daca nu faci ceva, se va supara si va fi foarte dezamagit/a. Cu cat se apropie VD, pentru multi parteneri apar intrebari de genul: Imi va spune ca ma iubeste? Imi va face vreun cadou? Ma scoate undeva? Toate aceste intrebari nu ar trebui sa apara neaparat de VD. Dragostea se simte, se transmite, nu se spune sau se arata neaparat intr-o zi din an. VD este doar un motiv in plus sa ne bucuram de existenta dragostei dintre noi. Fiecare dintre noi in relatia de cuplu isi exprima in felul lui afectiunea, dragostea, iubirea, sexualitatea, sentimentele sau dorintele.

Important este sa evitam tendinta de “trend” care se creeaza in jurul acestui eveniment ajungand ca intrebarea “ce faci de VD ?” sa devina banala si lipsita de substanta pentru unele cupluri sau pentru unii parteneri. VD poate fi insa un prilej in care sa-ti poti exprima cu adevarat sentimentele, sa faci o surpriza sau sa aduci zambetul pe fata iubitei/iubitului tau.

Text: Vladimir Toma