De ce partenerul tau adoarme dupa sex?

-0a0a0a0a0a0a0a0a0a0a0a0a0a0a0a0a0a0a0a0a0a77083Faptul ca barbatii adorm dupa sex a devenit deja un cliseu… la fel si nemultumirea femeilor vizavi de aceasta atitudine a sexului tare. Femeile spun ca barbatii adorm dupa sex ca sa scape de eventualele imbratisari sau conversatii de dupa sau ca, odata ce si-au atins scopul, nu mai sunt dispusi sa faca risipa de tandrete si de afectiune si vor sa fie lasati in pace. Cercetatorii s-au gandit sa studieze aceasta problema si iata ce au aflat…

 

Ce semnifica somnul after-sex?

Un studiu realizat la Universitatea din Michigan si publicat in Journal of Social, Evolutionary, and Cultural Psychology a aratat faptul ca tendinta de a adormi dupa sex este asociata cu dorinta mai mare a partenerului celui care adoarme de afectiune si de intarirea legaturii cu celalalt. “Cu cat o persoana este mai predispusa sa adoarma dupa sex, cu atat dorinta partenerului sau de apropiere, de creare a unei legaturi stranse este mai puternica”, crede Daniel Kruger, conducatorul studiului.

Somnul dupa sex langa partener “poate fi un mod inconstient de a evita orice conversatie ce presupune un angajament”, spune coautoarea studiului. Prin urmare, ceea ce se crede despre barbati nu este deloc departe de adevar. Doar ca acest lucru nu li se intampla doar lor.

 

Nu doar barbatii adorm dupa sex…

Ajutati de un grup de 456 de participanti, oamenii de stiinta au aflat si cine este mai predispus sa adoarma primul dupa sex: femeia sau barbatul? Surprinzator, in ciuda celor crezute pana acum, probabilitatea ca barbatii sa adoarma dupa sex este la fel de mare ca si in cazul femeilor. Diferentele exista insa intr-o alta situatie: femeile adorm mai repede atunci cand nu au facut sex. Barbatii, in schimb, stau mai mult timp treji, in incercarea de a-si atrage partenera sa faca sex sau ca o manifestare a instinctului de supraveghere a partenerei – un fel de asigurare ca aceasta nu ii paraseste pentru un alt barbat. Pana la urma, atitudinea lor este influentata si de atitudinea noastra. Si nu toti barbatii reactioneaza la fel dupa ce au facut sex, totul depinde si de cat de compatibili sunt cei doi parteneri in ceea ce priveste dorintele si comportamentul lor, dar si de chimia corpului.

 

Modul in care organismul reactioneaza dupa sex poate duce la somnolenta

Substantele secretate in organism precum oxitocina, prolactina sau alti hormoni contribuie la somnolenta de dupa sex. Echilibrul chimic din corpul unui barbat se schimba dupa sex, au aratat cercetatorii. Dupa sex, in corp este eliminata prolactina care da o stare de oboseala.  In plus, excitarea din timpul sexului si de dupa orgasm epuizeaza muschii de glicogen, lucru ce duce la senzatia de somn. Cu cat un barbat are mai multa masa musculara, cu atat el se poate simti mai epuizat dupa sex. Nivelul prolactinei eliminate dupa un act sexual este de 4 ori mai mare decat dupa masturbare, iar barbatii cu deficienta de prolactina isi revin mai repede si au nevoie de un timp mai scurt pentru un nou contact sexual.

Mai mult, oxitocina si vasopresina eliminate dupa sex cresc sentimentul de incredere si de legatura dintre parteneri, astfel ca barbatii simt ca partenera va ramane langa ei dupa contactul sexual si nu mai sunt nevoiti sa ramana alerti, cum se intampla in cazul in care nu au facut sex. Intelegand de fapt ce semnifica somnul de dupa sex, parca nu mai pare atat de deranjant…

Text: Bianca Badescu