De ce prima impresie este cea mai importanta?

prima_intalnire“Prima impresie conteaza” sau “Doar o data ai sansa sa faci prima impresie” ne sunt sfaturi foarte cunoscute tuturor. De unde vin insa aceste vorbe? Un om nu ti se poate dezvaluii intr-o singura intalnire, iar mai multe experiente alaturi de el te pot face sa-l descoperi cu totul altfel. Cu totii avem tendinta sa punem un scut intre noi si ceilalti atunci cand ii intalnim pentru prima oara, si ne vine foarte greu sa ne aratam asa cum suntem, de cele mai multe ori din teama; teama sa nu fim raniti, teama sa nu fim pe placul celor care ne privesc, teama sa nu ne expunem prea mult si sa devenim vulnerabili. Instinctiv prezentam in fata celorlalti o masca pe care dorim ca ei sa o perceapa.

Prima impresie poate fi greu de schimbat

Totusi, ceea ce se crede despre prima impresie este adevarat, conform unor cercetari realizate de o echipa de psihologi in Canada, Belgia si SUA. Descoperirile au aratat faptul ca experientele ulterioare care contrazic prima impresie devin legate de contextul in care s-au produs. Acest lucru inseamna ca noile experiente influenteaza reactiile oamenilor doar in acel context particular, in timp ce prima impresie ramane dominanta in celelalte contexte.

De exemplu, putem lua cazul in care avem un coleg nou la munca, care la prima impresie ni se pare ca este nesuferit, ingamfat sau necomunicativ si apoi il reintalnim la o petrecere unde realizam ca de fapt este chiar de treaba, ca este dragut si deschis. Atunci realizam ca prima noastra impresie a fost gresita, insa, cu toate acestea reactiile noastre fata de noul coleg vor fi influentate de noua experienta doar in contexte similare celor de la petrecere. In rest, prima ta impresie va fi dominanta, explica initiatorul studiului Bertram Gawronski.

 

De ce se intampla acest lucru? Deoarece creierul nostru stocheaza experientele care ne insala asteptarile ca fiind exceptii de la regula. Prin urmare, regula continua sa se aplice la celelalte experiente din afara contextului in care a fost incalcata.

De ce prima impresie ramane dominanta, chiar daca este contrazisa?

Cum s-a ajuns la aceasta concluzie? Cercetatorii le-au aratat participantilor la studiu informatii pozitive sau negative despre un individ necunoscut pe ecranul unui calculator. Mai tarziu, participantilor li s-au prezentat informatii noi despre acelasi indvid, care nu corespundeau informatiilor initiale. Pentru a studia influenta contextului, cercetatorii au schimbat culoarea fundalului de pe ecranul computerului in timp ce participantii isi formau o impresie despre persoana vizata.

Cand au studiat reactiile spontane ale participantilor la o imagine a persoanei vizate, si-au dat seama ca noile informatii influentau participantii doar cand persoana era prezentata pe fundalul pe care noua informatie fusese invatata. Cand erau prezentate alte fundaluri, reactiile participantilor erau influentate de prima impresie.

Cu toate acestea, Gawronski spune ca uneori prima impresie poate fi schimbata, daca este pusa la incercare in contexte multiple si diferite. In acest caz, experientele noi devin decontextualizate si prima impresie isi va pierde incet, incet din putere. Dar, atata timp cat prima impresie este pusa la incercare doar in cadrul unui context, orice am face, prima impresie ramane dominanta, indiferent de cate ori ar fi contrazisa de noile experiente.

Intalnirea cu celalat intre constient si inconstient

Momentul intalnirii cu celalalt se desfasoara la granita dintre constient si inconstient. Prin urmare cautam sa ne satisfacem in intalnirea cu un altul atat nevoi pe care le cunostem si care ne sunt accesibile gandului cat si nevoi pe care nu le putem accesa. La prima intalnire se pun bazele se fac primele promisiuni, se nasc primele iluzii chiar daca nimeni nu spune nimic. Comunicam si ne comunicam in permanenta constient si inconstient, verbal si nonverbal si ne modificam constant in mentalul celuilalt. Prima intalnire va sta insa mereu drept baza, temelie a relatiei viitoare.

Prin urmare, prima impresie este foarte importanta prin impactul pe care il are asupra relatiei pe tot parcursul ei. Este important sa fim atenti care este mesajul pe care il transmitem la prima intalnire fara a uita sa fim noi si nu creea ce credem ca ceialti asteapta de la noi.

Text: Bianca Badescu

Sursa: sciencedaily.com