De ce suntem femei? 20 de fatete ale eternului feminin

shutterstock 79543915Se apropie 8 martie, Ziua Femeii, asa ca de ce n-am celebra si noi cu aceasta ocazie eternul feminin, alcatuit  din acel amalgam de calitati si defecte pline de farmec, cum altfel decat feminin? Care sunt acele insusiri ale noastre si doar ale noastre, care ne fac sa fim inainte de toate, femei…?

Am incercat sa raspundem, mai in gluma, mai in serios si fara pretentia de a fi facut un inventar precis ori complet al caracteristicilor noastre, la intrebarea: de ce suntem femei?

 1. Pentru ca suntem preocupate de felul in care aratam si oricat am incerca sa ne spunem ca frumusetea vine din interior, toate ne vom dori sa fim frumoase si la exterior.
 2. Pentru ca ne sperie ridurile si imbatranirea, iar fiecare noua linie care ne brazdeaza chipul ne debusoleaza, facandu-ne sa o asaltam cu tot felul de tratamente inovatoare.
 3. Pentru ca despicam firul in patru si ne place sa dezbatem tot felul de teme banale, ciudate, frivole si, pentru o clipa, noi chiar le dam importanta.
 4. Pentru ca adoram hainele, pantofii, posetele, cerceii, bratarile, brosele, fardurile si in general, cam tot ceea ce ne impodobeste si ne infrumuseteaza, pe noi, casa, biroul sau orice altceva.
 5. Pentru ca fiecare dintre noi este in sinea ei un doctor amator, care cunoaste tot feluri de leacuri pentru diverse afectiuni comune sau iesite din comun. Si pentru ca mereu avem la noi o pastila pentru ceva.
 6. Pentru ca avem nevoie mereu de cateva prietene sau macare de una careia sa ii destainuim lucrurile importante din viata noastra si cu care sa putem impartasi in plus tot felul de lucruri marunte.
 7. Pentru ca ne intereseaza vietile altora si simtim nevoia sa fim la curent cu vietile amoroase ale cunoscutilor, celebritatilor si uneori chiar ale necunoscutilor.
 8. Pentru ca uneori putem sa transformam cu gratie evenimentele marunte in adevarate drame si sa mai si suferim pentru ele.
 9. Pentru ca nu putem sa ne abtinem sa nu cicalim din cand in cand barbatii si in plus aceasta cicaleala ni se pare absolut necesara si plina de sens. Nu stim inca daca este din cauza naturii noastre materne sau a faptului ca barbatii se poarta uneori ca niste copii.
 10.  Pentru ca ne dorim ca barbatii sa intoarca capul dupa noi si ne temem de ziua in care nu o vor mai face.
 11. Pentru ca, recunoastem sau nu, avem intotdeauna cateva motive de invidie fata de alte femei din jurul nostru: ca sunt mai frumoase, mai destepte, mai fericite, mai iubite, mai bine imbracate, mai admirate, mai cunoscute, mai bogate, etc. decat noi.
 12. Pentru ca instinctiv si de multe ori inconstient, in compania unui barbat pe care-l placem, devenim seducatoare. Si pentru ca, tot inconstient, ne-am dori ca toti barbatii sa ne placa pe noi mai mult decat pe altele.
 13. Pentru ca ne place sa fim curtate si ne plac complimentele, dar ne enervam cand acestea vin cu precadere din partea barbatilor pe care nu ii consideram atragatori.
 14. Pentru ca toate credem in tot felul de idei metafizice si lucruri supranaturale, de la telepatie, intuitie si legaturi din vieti anterioare, pana la extraterestrii, influenta planetelor, vraji si ”puterea razelor de luna asupra galosilor de guma”.
 15.  Pentru ca oricat am incerca sa ne sustragem, tot noi ramanem cel mai des cu spalatul vaselor, al rufelor, cu gatitul si tot ceea ce mai tine de menaj. Si le facem in general mai bine decat barbatii.
 16. Pentru ca mereu ne consideram prea grase sau prea slabe si niciodata nu reusim sa impacam imaginea noastra ideala cu cea reala.
 17. Pentru ca trecem repede de la extaz la agonie si invers, plangem si ne emotionam usor si ne putem transforma subit intr-o furtuna dezlantuita care matura tot in calea ei, din motive… hormonale.
 18. Pentru ca in adancul notru, toate ne dorim un barbat pentru care sa fim cele mai importante, care sa ne iubeasca din tot sufletul, sa ne inteleaga, sa nu ne insele, plus inca o mie de alte lucruri, desi stim ca nu exista.
 19. Pentru ca dam viata si ne-am da viata pentru copiii nostri.
 20. Pentru ca suntem emotive, intuitive, fermecatoare si viclene in acelasi timp, gratioase si clevetitoare, intelegatoare si de neinteles, pentru ca visam mult si avem pielea fina… si din multe alte motive pe care nimeni nu a reusit sa le inventarieze in totalitate.

In speranta ca lista mea v-a amuzat si nu v-a plictisit, va invit sa o colorati voi cu alte si alte nuante ale eternului feminin. Pareri si sugestii imi puteti trimite la [email protected].

Text: Bianca Badescu