De Dragobete, renuntati la fumat impreuna!

-0aPOZA-DE-DRAGOBETEStiati ca fumatul are efecte secundare asupra vietii de cuplu? Fumatul pasiv si cresterea riscului de imbolnavire, afectarea vietii sexuale si scaderea veniturilor disponibile pentru „activitati placute in doi” sunt doar cateva dintre motivele pentru care un cuplu ar putea alege sa renunte la fumat. Cu atat mai mult cu cat este greu de tolerat un barbat cu tulburari de erectie ori o femeie imbatranita prematur din cauza fumatului. Si asta in contextul in care riscul de cancer la sotiile nefumatoare cu soti care fumeaza este dublu.

Un repros de tipul: „pentru tigari ai bani, dar nu si pentru cele ale casei” porneste de la un adevar, mai ales cand, din cauza dependentei de tutun, se renunta la activitatile de relaxare in doi. Sunt si cupluri in care fumatul este „placerea numarul unu”, pentru ca “la bine si la greu” poate include si fumatul. Fie ca unul sau ambii parteneri fumeaza, cuplul dezvolta ritualuri in stransa legatura cu fumatul: isi aprind tigara, fumeaza de fiecare data cand fac diverse lucruri impreuna, isi fac cadouri legate de obiceiul de a fuma etc. Atat timp cat ambii parteneri accepta fumatul celuilalt, renuntarea la tutun nu intra in preocuparile cuplului. Se intampla insa ca, intr-o zi, fumatul sa fie perceput ca un obstacol in relatiile dintre cei doi.

In anul 2011, fumatorii care s-au adresat programului STOP FUMAT au fost preponderent „fumatori unici in cuplu”,  doar 30,6% dintre pacienti au declarat ca partenerul de viata fumeaza si el. Printre motivele mentionate de pacienti pentru a renunta la fumat se numara si influenta partenerului: 9,1% au indicat „presiunea” partenerului si doar 5,4% dorinta de a proteja partenerul. Exista insa diferente interesante intre zonele tarii: daca in sud, „presiunea” anturajului a fost indicata de peste 20% dintre cei care s-au adresat programului, in zona Prahova – Bucuresti s-a inregistrat cel mai mare procent al celor care au dorit sa nu mai fumeze „de grija partenerului” (16%).

Fericirea unui cuplu depinde foarte mult de echilibrul care exista intre cei doi, la toate nivelurile. Iar viata sexuala nu este deloc un aspect de ignorat. Daca unul dintre ei este fumator, celuilalt ii revine sarcina de a-l ajuta sa renunte sau macar sa il informeze ca exista tratament pentru dependenta de fumat.

In Romania, Programul National Stop Fumat isi propune sa ii ajute pe acei oameni care isi doresc din tot sufletul sa renunte la fumat si au nevoie de ajutor de specialitate. O echipa de medici si psihologi specializati in tabacologie, prezenti in centrele Stop Fumat si implicati cu sufletul in acest proiect, stau in slujba celor care vor si cred ca pot renunta la aceasta boala deosebit de grava – dependenta de nicotina. Datele de contact ale medicului si ale psihologului pot fi gasite pe site: www.stopfumat.eu si la la Tel Verde: 0800878673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920.

 

Text: Andreea Popescu