Designeri internationali care s-au inspirat din portul traditional romanesc

Portul traditional romanesc a depasit cu mare succes granitele tarii si a fost admirat pe cele mai inalte podiumuri de moda ale lumii, fiind, de-a lungul timpului, o sursa de inspiratie bogata pentru unii dintre cei mai cunoscuti designeri internationali. Daca ia a reusit sa cucereasca pe toata lumea si a fost reinterpretata si asortata cu cele mai moderne accesorii vestimentare, astfel incat sa devina un must have al garderobei autohtone, aflati ca si celelalte componente ale costumului popular romanesc au facut ravagii printre impatimitele modei. Astfel, fota, braul, poalele, maramele si naframele au devenit elemente de baza ale multor colectii de moda. Iata care sunt designerii celebri de peste hotare care au avut ca muza portul traditional romanesc!Top cei mai influenti designeri din moda actuala

Yves Saint Laurent

Inca din anul 1981 celebrul designer Yves Saint Laurent a folosit portul popular romanesc ca sursa de inspiratie pentru una din colectiile sale, iar muza propriu-zisa a fost tabloul „La blouse roumaine”, pictat in anul 1940 de Henri Matisse. Coafurile manechinelor au semanat intocmai cu coafurile de odinioara ale tarancutelor noastre iar prezentarea a fost un real succes. Decanul de atunci al Institutului Francez de Moda a declarat ca Yves Saint Laurent s-a inspirat, de fapt, din ceea ce iubea mai mult in acel moment.

Designeri romani care au imbracat celebritati de la Hollywood

Philippe Guilet

Multi ani mai tarziu, in 2011, celebrul designer Philippe Guilet a adus un adevarat tribut portului popular romanesc prin prezentarea colectiei sale couture intitulata „100% Ro”. Pentru a duce la bun sfarsit tinutele si a primi o amprenta cat mai autentica, Philippe Guilet a fost ajutat de cateva femei din comuna Salva, Bistrita-Nasaud. Accentul colectiei a cazut pe reinterpretarea elementelor specifice din vestimentatia calusarilor, in special pe palariile acestora.

Tom Ford

La doar un an distanta, in 2012, de asta data in America, Tom Ford a creat o colectie in care a folosit elemente din mai multe porturi traditionale din lume, iar din Romania a preluat costumul din zona Fagaras. Iile reinterpretate de celebrul designer au facut ravagii in toate colturile lumii, insasi cantareata Adele alegand sa poarte cu mandrie acest obiect vestimentar.

Branduri frantuzesti celebre si povestile lor de succes

Joseph Altuzarra

Celebrul brand frantuzesc Altuzarra a omagiat portul traditional romanesc, in special ia, prin realizarea colectiei Resort, o colectie in care bluzele si fustele cu motive etno au fost vedetele podiumului.

Vedete transformate in designeri

Anthropologie

Un alt brand american care a fost fascinat de portul traditional romanesc este Anthropologie, cel care a dedicat o intreaga colectie costumului popular din Maramures. Prezentarea de moda a fost un real succes cu ecou international maret, tinutele sale fiind vandute in peste 30 de tari.

Acestea sunt piesele emblematice ale celor mai mari designeri! Click aici!

Sursa foto: Google Images

Text: Madalina Manole