D&G #MFW, piese inspirate din contrastele Siciliei

D&G

Săptămâna modei de la Milano, cu un calendar „hibrid”, cu evenimente live și digitale, a fost deschisă oficial pe 23 septembrie 2020. Așteptările cele mai mari au fost pentru prezentarea creatorilor Domenico Dolce și Stefano Gabbana. Prezentarea Casei D&G a fost difuzată în streaming pe site-ul publicației Corriere della Sera. Prezența fizică în spațiile Metropol, sediul creativ Dolce&Gabbana din Milano a fost redusă, din cauza distanței de siguranță impusă de regulile anti-pandemie. Dar publicul a fost numeros datorită streamingului.A patra oară pe podium

De când Italia a ieșit din carantină, Dolce & Gabbana au fost foarte prolifici în încercarea lor de a sprijini industria modei și turismul din țara lor. Multe Case de la Săptămâna modei de la Milano se întorc cu show-urile de podium de-abia în această lună. În schimb, colecția prezentată de Dolce&Gabbana – primăvară/vară 2021 pentru femei – a fost a patra prezentare pe podium de la încetarea carantinei. Asta după colecția pentru bărbați lansată la Milano în iulie și cele două show-uri  personalizate de la Florența, la începutul lunii septembrie.

Sicilia povestită by D&G

 

De această dată, celebrul duo și-a găsit inspirația în sudul Italiei, reimaginând patchwork-ul într-o manieră complet siciliană. Lucru enunțat de comunicatul oficial al Casei.

„Sicilia, insula care a fost întotdeauna sursa de inspirație pentru Dolce&Gabbana, este „povestită” prin contrastele care o fac unică. Noua colecție pentru femei spune povestea unei uniuni, a pieselor create de mâinile meșterilor, cu diferite culori, forme și țesături reunite într-o combinație de patchwork-uri: o sărbătoare Fatto a Mano.”

Un imn al bucuriei

„Pentru prima dată după mulți ani nu există nicio piesă neagră … Culoarea ca semn al vitalității care ne transmite sentimentele. (….. )Am numit colecția siciliană Patchwork, pentru că este rezultatul muncii și călătoriilor noastre în Sicilia, unde există un potop de influențe pe care le-am pus împreună pentru a crea un patchwork. (…) În 1992 am făcut o colecție inspirată din anii ’70. Astăzi am luat-o din arhive și am reinterpretat-o după gustul de astăzi. Suntem în al 37-lea an de activitate și (…) continuăm să vorbim despre noi, despre stilul nostru. Ne-a frapat faptul că acele rochii, astăzi au o <contemporaneitate>. Am vrut, de asemenea, să oferim patchwork-ului un sens social: dorința noastră de a reuni culturi din întreaga lume ne-a făcut să plecăm din Sicilia, dar într-o situație de schimbare a lumii ca aceasta pe care o trăim, vrem să indicăm faptul că culturile pot coexista”, au spus Domenico și Stefano înainte de spectacol.

Un spectacol foarte colorat

Spectacolul s-a deschis pe notele partiturii semnate Enio Morricone, colorând întunericul camerei prin culorile strălucitoare și jocul texturilor. O serie de rochii inspirate din ceramica Caltagirone, dar cu tăietura precisă tipică celor doi designeri. Cu un joc al materialelor. De la blugi la mătase și până la dantela neagră tradițională. Toate piesele decorate cu funde supradimensionate și inserții din plastic, combinații de flori, figuri și buline. Un spectacol foarte vesel, foarte pozitiv, foarte colorat.

Patchwork a intrat în vocabularul nostru de ceva timp și, prin urmare, este foarte ușor de înțeles. Știm că este un mod de a crea un artefact prin combinarea diferitelor piese. Acestea pot părea în contrast în ceea ce privește culoarea, materialul, forma, dar în final patchworkul dobândește un sens diferit odată ce piesele sunt îmbinate, cusute, puse împreună.

Text Cristina Dudău (sursa Design Scene, Corriere.it)

Foto D&G