Diferenta de varsta in cuplu

Diferenta de varsta in cupluVedem adesea cupluri in care diferenta de varsta dintre parteneri este mare. Dincolo de reactiile de fascinatie sau de dispret ale barfitorilor”, aceste cupluri ajung uneori la un echilibru greu de atins de multe dintre perechile din prototipul “amandoi suntem de-o seama”…

De ce o femeie tanara este atrasa de un barbat mai in varsta? Este de viitor o asemenea relatie? Cum este cuplul acceptat de anturaj? Iata cateva intrebari la care incearca sa raspunda specialistii in sexologie.
 
Cand diferenta de varsta devine o problema?
De la o diferenta de 15 la 20 de ani, putem vorbi de o generatie de “departare” intre parteneri. Cel mai tanar este de obicei atras de maturitatea celuilalt, maturitate care pentru acesta simbolizeaza farmec, protectie si siguranta. Aceasta alegere vine uneori dintr-o lipsa de incredere de sine. Imaginea tatalui sau mamei care i-a lipsit in copilarie, fizic sau psihic, lucru ce l-a marcat pentru tot restul vietii. Acestuia i se pare ca partenerul mai in varsta va umple acel vid, va corecta aceasta absenta. Insa, si celui in varsta dintre cei doi ii lipseste increderea de sine, fara ca cel tanar sa-si dea seama. Barbatul mai in varsta (pentru ca este vorba de barbat in majoritatea cazurilor) lupta astfel impotriva fricii de imbatranire. El nu este linistit langa o femeie apropiata ca varsta, fiindu-i teama ca nu ar putea fi la inaltimea unei personalitati mature, cu exigente de adult. Relatia cu o partenera mai tanara il echilibreaza, il linisteste, ii consolideaza imaginea de sine. Fireste ca o femeie tanara, in plina formare, este mai maleabila decat una in varsta. Printr-o asemenea alegere, barbatul are impresia ca toata lumea imbatraneste, mai putin el!

Care sunt problemele unui astfel de cuplu?
Unele cupluri merg bine pe moment, altele pe termen lung. In general, atunci cand cel tanar devine matur incepe sa se afirme, nu mai suporta sa fie ghidat in alegerile sale. Cum intervine ruptura, apare si suferinta. Nu putem cere celuilalt sa vina sa repare absenta in iubire, lipsa de incredere in sine. Nu acesta este rolul unui partener. Se intampla adesea ca sa apeleze la psiholog din cauza vietii sexuale. Numai ca diferenta de varsta nu are legatura cu viata sexuala … Barbatul mai in varsta se teme ca nu-si satisface partenera mai tanara, desi nu acesta este motivul care ii separa. In cazul in care femeia este mai in varsta, problema nu are legatura cu “mecanica” sexuala ci cu psihicul acesteia, care se inhiba cand face dragoste cu partenerul mai tanar.

Cum reactioneaza anturajul?
Cam peste tot diferenta de varsta este greu de acceptat, cel putin la inceputul relatiei. Parintii persoanei mai tinere sunt teribil de suparati, se gandesc ca prin aceasta alegere, copilul lor va sari peste anumite etape ale varstei. Ei il considera pe celalalt ca “hot de tinerete”. “Copilul” in cauza trebuie sa lase timpul sa aranjeze lucrurile, sa-si pastreze calmul, sa faca cunoscuta parintilor personalitatea sI calitatile partenerului. Din punct de vedere social, este limpede ca acele cupluri, in care el este mai in varsta decat ea, vor fi mai usor acceptate decat invers, ea mai mare decat el. In orice caz, in zilele noastre intalnim foarte des asemenea combinatii. Nu de putine ori ne aud urechile glume pe seama farmecului barbatului in varsta si ridiculizari pe seama femeii care are alaturi un “pustan”. Femeile care se uita dupa barbati mai in varsta decat ele sunt in asteptarea unui barbat protector si nu vor sa-si asume rolul de mama intr-o relatie amoroasa.

Text: Ema Ofiteru