Diferentele de statut financiar intre femei si barbati – cauze ale infidelitatii

Barbatii_care_castiga_mai_putin_decat_femeiaBarbatii sunt prin definitie sexul tare, insa pentru a-si confirma acest statut, au avut nevoie de-a lungul timpului de “arme” prin care sa-si impuna puterea. Acum, arma principala pentru obtinerea mult doritei puteri este prin excelenta banul. Puterea fizica a inceput sa-si piarda din importanta, pentru ca tot ce puteai obtine altadata datorita calitatilor fizice si capacitatii de a te impune in fata celorlalti prin forta bruta, se poate atinge acum daca ai bani.

Cu banii cumperi mancare, confort, mobilitate, libertate, influenta, admiratie si chiar dragoste. Tocmai de aceea exista o lupta continua pentru bani, iar barbatii par sa fie cei mai priceputi in a-i obtine. Totusi, cand nu reusesc sa ajunga la ei prin fortele proprii, o femeie cu bani pare cea mai buna solutie.

Barbatii care castiga mai putin decat partenerele – predispusi la infidelitate

Desi de obicei suntem obisnuiti sa vedem femei-accesorii pentru barbati mai bogati, care stau alaturi de ei pentru suprema calitate de a fi potenti financiar, exista insa si reversul acestei situatii, desi mult mai rar intalnit – barbati care au relatii cu femei mai bogate. Toate ar fi bune si frumoase – barbatii ar avea o sursa sigura de venit (femeia), iar femeia ar avea o sursa sigura de atentie si afectiune (barbatul), daca aceasta stare nu ar avea impact si asupra fidelitatii. Asociatia Sociologilor Americani a descoperit in urma unui studiu faptul ca un barbat, cu cat este mai dependent financiar de partenera sa, cu atat este mai probabil sa o insele. Pentru femei in schimb, lucrurile stau exact invers – probabilitatea ca o femeie sa-l insele pe barbatul de care depinde financiar este foarte mica.

Pentru acest studiu, au fost analizate cupluri care aveau o relatie de peste un an si in care barbatii erau dependenti financiar de partenera. Probabilitatea ca acestia sa-si insele iubita/sotia era de 5 ori mai mare, fata de cazul in care ambii parteneri aveau venituri egale. Barbatii care castiga mai putin decat femeile pot fi nefericiti din aceasta cauza, se pot simti mai putin masculini si pot incerca sa-si reconfirme calitatea lor de barbati puternici inselandu-si sotia. De aceea, de multe ori alegerile lor nu sunt dintre cele mai fericite – isi aleg femei nu foarte inteligente, dar care ii admira si ii fac sa se simta doriti si puternici. O alta cauza a infidelitatii ar putea fi faptul ca un barbat intretinut de o femeie isi poate crea in mintea ideea ca traieste mai degraba o relatie de tipul mama-fiu, in care partenerea joaca rolul mamei iubitoare care are grija de fiul sau, asigurandu-i confortul financiar si sentimental. Din acesta cauza, este posibil ca acest barbat-copil nici macar sa nu considere(desigur la un nivel mai putin constient) ca relatiile sale cu alte femei sunt infidelitati si prin urmare sa faca acest lucru fara prea mari intruziuni din partea constiintei.

Ce se intampla cand un partener castiga semnificativ mai mult decat celalalt?

In mod ironic insa, barbatii care castiga cu mult mai mult decat partenerele lor, sunt deasemenea mai inclinati spre infidelitate. “Pe de-o parte, faptul ca fac mai putini bani decat partenerele lor, ameninta identitatea de gen a barbatilor, punand la indoiala notiunea traditionala a barbatului ca fiind cel care se ocupa sa aduca painea in familie. Pe de alta parte, barbatii care castiga mult mai mult decat partenerele pot avea locuri de munca care le ofera mai multe oportunitati pentru infidelitate cum ar fi faptul ca muncesc mult sau calatoresc des”, spunea Christin Munsch, autoarea studiului.

Cand exista insa cea mai mica probabilitate ca barbatii sa-si insele partenerele? Atunci cand acestea castiga aproximativ 75% din veniturile lor. Femeile care castiga mai putin decat barbatii, fiind dependente financiar de acestia, sunt mai putin inclinate sa-i insele pe acestia, fata de cele care au castiguri egale sau mai mari. De exemplu, o femeie care este dependenta financiar de sot are o probabilitate cu 50% mai mica sa-si insele partenerul fata de cele care au acelasi venit ca barbatul si cu 75% mai mica decat cele care castiga considerabil mai mult decat partenerul lor.

Pentru femei, faptul ca fac mai putini bani decat barbatul nu este considerat o amenintare, ci pur si simplu o stare de fapt, ceva ce tine de felul de a fi al femeii inca din antichitate. Acest statut insa ii ofera femeii mai putine oportunitati de a-si  insela barbatul, plus ca infidelitatea de multe ori nu are sens in aceste cazuri pentru ca ii poate pune in pericol situatia finaciara. Un studiu care vine sa ne confirme ca banii sunt importanti intr-o relatie, cel putin in privinta fidelitatatii.

Banii prea multi sau prea putini pe care ii castiga un barbat il duc catre infidelitate, deci solutia care s-ar impune in acest caz ar fi cautarea unui echilibru – nici sa ne eclipsam partenerul, nici sa fim cu mult in urma lui. Adevarata problema mi se pare de fapt dependenta  financiara de celalalt care nu este de dorit  fie ca vorbim de cazul unei femei, fie de cel al unui barbat.

Text: Bianca Badescu

Sursa studiu: sciencedaily.ro