Din dilemele mamicilor: Cu bona sau cu bunica?

Cu_bona_sau_bunica

„Trendul” ultimilor ani este de a deveni mama dupa 30-35 de ani si de a pune cariera pe primul loc. Dupa nasterea copilului, pot aparea depresia post-partum, izolarea si dorinta femeii de cariera de a se intoarce la serviciu. Se mai iveste insa inca o problema, aceea a gasirii persoanei potrivite, careia sa ii fie incredintate supravegherea si ingrijirea copilului in orele in care parintii nu sunt acasa.



Bone cu pregatire

Persoana aleasa de catre cei doi parinti nu trebuie doar sa asigure indeplinirea nevoilor fiziologice ale copilului − sa-l spele, sa-i dea de mancare etc., ci sa se ocupe si de educatia lui de la o varsta frageda. In trecut, bona era o femeie, de obicei, de nationalitate straina, angajata in familiile burgheze, cosmopolite, pentru a avea grjia de copii si a-i invata o limba straina. Astazi, bona trebuie sa fie un exemplu pentru copilul care se afla in plin proces de dezvoltare, acestuia din urma trebuie sa i se stimuleze imaginatia, sa fie invatat sa vorbeasca corect si sa i se prezinte informatiile corecte, fara distorsionarea adevarului. Tocmai de aceea exista si in Romania bone cu pregatire care urmeaza cursuri speciale, iar, la final, primesc diplome acreditate de catre Ministerul Muncii. Diplomele le fac, desigur, mai vizibile, dar si suma cu care vor fi remunerate creste. Dar pentru o astfel de meserie trebuie sa existe dedicatie… care nu poate fi invatata la cursuri.

Lipsa increderii, primul impediment

Bonele sunt alese uneori si prin recomandari. Stiti si voi clasicul… „cunosc o persoana care, la randul ei, stie o doamna draguta trecuta de prima tinerete; si-a crescut nepotii, sta acasa si are nevoie de bani…”. Nevoia, disperarea te imping sa accepti, insa in sufletul tau incolteste nelinistea. Nu stii daca micutul este tratat corect, avand in vedere multitudinea de cazuri prezentate in presa despre bone care nu se purtau tocmai „crestineste” cu cei mici.

Bunica, prima pe lista

Foarte multe bunici s-ar simti jignite daca nepotii ar fi lasati in grija unei alte femei. Multe dintre ele gasesc in cresterea nepotilor una dintre cele mai mari satisfactii ale varstei. Increderea este, fara doar si poate, mult mai mare. Totusi, exista plusuri si minusuri. Intimitatea celor doi parteneri poate fi afectata, unde mai pui ca bunicile au obiceiul de a-i rasfata peste masura pe copii. Nu prea se pune problema banilor; de obicei, ele nu accepta sa fie platite pentru munca depusa… care le face placere. Dar exista cazuri si cazuri.

Cu_bona_sau_bunica-

Fie ca discutam despre bone sau despre bunici, ele nu trebuie sa inlocuiasca prezenta parintilor in vietile copiilor, educatia, cei 7 ani de acasa, chiar daca vremurile s-au schimbat. Alegerea tine, pana la urma, de dorintele fiecarui parinte in parte, de statutul economic, de posibilitati, de existenta unei bunici care locuieste in apropiere. Atentia acordata copiilor este cel mai important aspect in dezvoltarea lor pe toate planurile.

Text: Ruxandra Dumitrescu