Din secretele parului tau

1a1abshutterstock_75112882Pentru ca il porti in fiecare zi lasat pe umeri, prins, impletit si incerci sa ai grija de el folosind tot felul de tratamente, de produse cosmetice si de accesorii, ar tebui sa-i stii, fireste, toate secretele, pentru a-l intelege mai bine, asa cum se cuvine. Parul, caci despre el este vorba, este podoaba oricarei femei, o podoaba alcatuita din fire groase si deosebit de lungi.

Firul de par

Mai pe intelesul tau, firul este alcatuit din radacina si din tulpina. Radacina este construita din celule vii care se hranesc prin vasele de sange din papila piloasa. Printre proprietatile fizice ale parului se numara faptul ca acesta este: solid, elastic, flexibil, poros si, nu in ultimul rand, higrometric, ceea ce inseamna ca se lungeste la umiditate. In ceea ce priveste cresterea parului, ar trebui sa stii ca firul de par creste de jos in sus, cam cu 1 cm pe luna, insa acest lucru variaza in functie de varsta si de anotimp.

Caderea zilnica a parului este normala, acest lucru ar trebui sa te ingrijoreze doar in momentul in care firele care cad sunt mai mult de 100. Exista mai multi factori ai caderii parului, printre acestia numarandu-se stresul, seboreea, curele de slabire, alimentatia nesanatoasa, folosirea excesiva a instrumentelor de coafat dar si a anumitor sampoane, fixative sau geluri, sarcina sau decolorarea. Tocmai de aceea este bine sa ajuti firul de par cu suplimentele necesare, suplimente naturale care se gasesc sub forma de pastile.

Cui se datoreaza culoarea parului

Daca te intrebi de ce esti blonda sau bruneta, culoarea parului se datoreaza pigmentului natural numit melanina, care exista sub doua forme asociate: o forma difuza, in placi galbene, si o forma conturata in granule brune. Asadar, culoarea depinde de proportia dintre cele doua forme. Daca vorbim de parul roscat, din punct de vedere chimic, melanina parului roscat este diferita de cea a celorlalte doua nuante.

Parul albeste in urma procesului numit canitie si se datoreaza celulelor pigmentare care, odata cu varsta, scad ca numar. Exista insa si posibilitatea ca, in urma unui soc puternic, parul sa albeasca in cateva zile din cauza unui ferment din sange, care poate decolora melanina din par.

Straturile firului de par

  • 5% din diametrul firului de par, aflat la exterior, se numeste cuticula, un strat cornos format din celule incarcate cu keratina, cu rol protector.
  • Urmatorul strat este stratul numit cortex, care ocupa 75% din diametrul firului, format din celule fusiforme, unele dintre acestea continand pigment.
  • Urmeaza apoi maduva, un cilindru de materii grase si moi, ce contine celule rotunde si granule pigmentate. Maduva reprezinta 20% din diametrul parului.

 

Asadar, acum ca ai cateva informatii de baza, acestea te vor ajuta cu siguranta sa-l intelegi mai bine, sa intelegi schimbarile prin care trece, sa-i descoperi nevoile si sa il protejezi de actiunile nocive, fie ale mediului inconjurator, fie chiar ale tale.

 

Text: Ruxandra Raica

Bibliografie: “Din secretele frumusetii – Ma coafez singura”, de Olga Tuduri