Dragostea in functie de varsta

shutterstock 59839915   Dragostea nu cunoaste limite de varsta, sex, etnie sau statut social. Si totusi, modul in care o percepem, o traim si atitudinea noastra fata de acest sentiment unic o face sa fie atat de diferita… Dragostea este pretutindeni, ea transcende timpul si spatiul, fiind capabila sa schimbe in totalitate viata unei persoane, de la o clipa la alta. Ea este scopul fiecarui om in viata si pentru ea merita sa alergi toata viata.

Este tot ce avem si singura modalitate de a ne oferi o identitate, un sens, un scop… Dragostea este o constanta in viata noastra, ne indragostim si traim sentimentul de iubire la orice varsta. Dar intrebarea este: oare la 20 de ani iubim la fel ca la 50? Sentimentul poate fi acelasi, insa dorintele si asteptarile noastre evolueaza pe masura ce inaintam in varsta.

 

La 20 de ani

   Abia iesiti din adolescenta, unde majoritatea lucrurilor au fost interzise, cei mai multi dintre tineri experimenteaza. Acum este varsta ideala de a trai “pe repede inainte”, de a te bucura de orice tip de distractie existent, de a socializa si de a trai orice moment la intensitate maxima. La aceasta varsta, relatia de cuplu nu are o asa mare importanta, incheierea unei relatii de amor poate sa reprezinte inceputul alteia. Nu se cunoaste natura compromisului, a preocuparilor comune sau a reciprocitatii. De cele mai multe ori, dorinta de a fi “in a relationship” este mai mare decat alegerea unui partener anume. Este varsta cand un simplu compliment sau o privire cu subinteles aruncata la intamplare se transforma intr-o relatie. In aceasta perioada, “barbatul ideal” poate fi cel mai carismatic din gasca, cel mai popular, cel mai dragut, cel care impresioneaza doar prin simpla prezenta, cel care pare a fi “de neatins”. Totul este frumos, intens, provocator, riscant, iar sentimentul de iubire este atat de diferit… Nu exista pericol sau viitor, se traieste doar clipa!

 

La 30 de ani

   Pe masura ce ne apropiem de varsta de 30 de ani, nu doar constientizam importanta sentimentului de dragoste, ci suntem pregatite sa o aprofundam si singurul lucru pe care il urmarim este stabilitatea. Odata cu maturizarea, devenim selective si ne exprimam dorintele clare de respect, implicare, devotament si idealuri comune. Suntem dispuse sa facem sacrificii si compromisuri, doar daca avem siguranta ca merita. Facem diferenta intre iubire si pasiune, cautam afectivitate, sprijin, prietenie, echilibru spiritual si sexual, exploram sentimentul de unicitate. La 30 de ani, femeia urmareste sa primeasca semnalul pozitiv si sa obtina statutul de mama si sotie, apogeul relatiei de cuplu!

 

La 40 de ani

   Odata cu implinirea acestei varste, cu totii suntem ancorati in realitate. Dragostea se defineste prin realizari, lectii de viata, moderatie, valori si intelepciune. Fiorii dragostei se transforma in romantism, gesturi frumoase, comunicare, stabilitate, incredere si devotament. In ceea ce priveste viata sexuala, se mizeaza pe stabilitate, prospetime si reinventarea de sine.

 

La 50 de ani

   Este perioada in care culegem roadele existentei noastre. Experienta de viata, oportunitatile si trairile noastre au atins echilibrul perfect. Acum, la aceasta varsta, dragostea inseamna iluzie, o rutina traita frumos, savurata pe deplin langa barbatul vietii tale.

 

Text: Alexandra Lupu