EA cu experienta, EL cu tineretea. Cand anii ei cantaresc mai mult decat ai lui

pupaciosiFacand abstractie de judecatile aspre ale societatii, unele femei se hotarasc, la maturitate, sa inceapa o viata noua, alaturi de un barbat la fel de tanar… in spirit.

De mult timp, in mentalul colectiv s-a impamantenit ideea cum ca o femeie trebuie sa isi caute un barbat care sa aiba grija de ea, un barbat educat, care are o slujba mai buna si care castiga mai multi bani. Acest lucru este normal atunci cand esti la facultate si inca mai visezi la Fat- Frumos, insa femeile mature si independente nu mai au nevoie de acest gen de barbat.

Ce cauta el?

Un studiu facut pe 2000 de profiluri de barbati cu varste intre 18 si 45 de ani, care isi doreau o relatie pe termen lung, a aratat faptul ca peste 60% cauta partenere cu pana la 10 ani mai mari decat ei. Participantii la studiu isi doreau in acelasi timp ca femeia  pe care o cautau sa fie stabila financiar, aceasta fiind si prioritatatea lor. Practic, acest tip de barbat isi doreste sa gaseasca dragostea si implinirea financiara in acelasi timp, iar probabilitatea de a obtine aceste lucruri de la o femeie matura si independenta este mult mai mare.

Aceasta preferinta a unora dintre barbati pentru femei mai in varsta are insa si radacini mai adanci.  Un rezultat interesant al studiului este faptul ca aproximativ jumatate dintre acesti barbati au suferit din lipsa unei prezente feminine constante in copilarie – de obicei nu aveau o mama sau o sora care sa aiba timp pentru ei. In acest sens, Freud spunea ca femeile mai in varsta sunt mame care compenseaza lipsa leganatului din copilarie. In plus, o trasatura comuna a barbatilor care au partenere mai mari de varsta este inclinatia catre a fi dominat – sunt genul de barbati fericiti sa primeasca indicatii de la partenera lor si sa aiba un rol mai putin dominant in relatie.

Stabilitate, bani si … inca ceva

Experienta sexuala este un alt motiv pentru care barbatii tineri prefera femei mai in varsta. Acum, femeile au mai multa grija de corpul lor, iar experienta sexuala pe care o au se pare ca poate compensa alte mici lipsuri legate de fizic. Ideea unei femei pasionale, care stie multe despre sex si care vrea sa experimenteze lucruri noi este foarte atractiva pentru barbatii tineri, care de obicei au parte de ezitari si de diverse conditionari privitoare la sex din partea fetelor de varsta lor. In plus, femeile cu experienta se simt bine in pielea lor, spun mai deschis ce vor de fapt de la ei si sunt mai hotarate decat fetele la inceput de drum, care sunt de multe ori considerate de acestia plictisitoare, egoiste, manipulatoare si superficiale.

Ce o atrage pe ea?

Pentru o femeie matura, un barbat mai tanar reprezinta tot ceea ce barbatii de varsta ei au pierdut. Aceste femei vor pasiune, spontaneitate si isi doresc sa se simta speciale. Iar un baiat care abia incepe sa guste din viata este dispus sa le ofere toate aceste lucruri. Atentia si gesturile frumoase fata de partenera nu i se par desuete sau plictisitoare. Practic, femeile sunt atrase de atitudinea pozitiva si de vitalitatea partenerilor mai tineri, poate tocmai pentru ca ele inca mai au aceste calitati, in timp ce barbatii de varsta lor sunt mult mai apatici si mai lipsiti de energie si de dorinta de a fi activi si de a experimenta lucruri noi.

Indiferent care sunt motivele relatiilor de acest gen, aparent acestea functioneaza, cel putin la inceput. Ce se intampla insa pe termen lung, cand viziunile despre viata si dorintele partenerilor implicati intr-o astfel de relatie incep sa se departeze, este un lucru ce tine de capacitatile fiecarui cuplu de a se adapta, accepta si consolida.

Text: Bianca Badescu