Echilibrul cariera-familie. Cum il gasesti?

echilibrul-cariera familie-cum il gasestiDin ce in ce mai multe femei moderne aleg sa isi sacrifice viata personala pentru cariera. Insa foarte des auzim ca, pentru a avea o viata implinita, ar trebui sa gasim acel echilibru care sa ne ajute sa fim si active din punct de vedere social, insa sa avem de fiecare data un loc inspre care sa ne indreptam privirea cand simtim ca greutatile ne coplesesc. Acest echilibru trebuie gasit insa din mai multe puncte de vedere, iar lucrurile nu stau pe atat de simplu pe cat ne-am imagina.

Dar cine a zis ca viata este simpla?

 

Fragilitatea vietii

Din pacate, astazi nu mai functioneaza afirmatia “numai daca nu vrei nu iti faci timp”. Traim in era vitezei, timpul s-a comprimat si adevarul este ca petrecem foarte mult timp la serviciu si foarte putin alaturi de cei dragi. Unele femei de afaceri sau care ocupa pozitii de conducere marturisesc adesea ca s-au casatorit cu jobul si tocmai pentru ca acasa nu le asteapta nimeni aleg sa petreaca multe ore in plus la serviciu. Alegerea apartine fiecaruia dintre noi si uite ca tocmai aceste alegeri pe care le facem sunt cele care ne diferentiaza unii de altii. Insa cum nici jobul si, uneori, nici partenerul de langa tine nu-ti mai garanteaza stabilitate, pentru a nu fi afectata daca la un moment dat vei ramane fara unul dintre ele, ar trebui sa mentii balanta intr-o pozitie avantajoasa.

 

Cand esti parinte…

Cand in viata ta intervine un copil, lucrurile se schimba. Se presupune ca, atunci cand hotarasti sa faci acest pas, ii vei acorda copilului respectiv toata atentia si grija de care are nevoie. Incearca sa te incadrezi in orele de lucru, iar timpul care iti ramane – sa-l petreci facand activitati placute. Calatoriile, chiar si cele din weekend, sunt perfecte pentru a petrece timp in compania celor dragi, pentru a te relaxa si pentru a te incarca cu energie. Poti sa faci din familie un al doilea job unde fericirea sa inlocuiasca salariul. Intotdeauna poti imbina utilul cu placutul, iar energia interioara pe care ti-o ofera familia nu se compara cu nimic.

 

Nu lasa jobul sa preia controlul

Intotdeauna trebuie sa simti ca viata iti apartine si nu trebuie sa lasi pe nimeni si nimic sa preia controlul. Cum poti face asta? Asculta sfaturile celor din jurul tau, selecteaza-le doar pe cele care ti se par potrivite si actioneaza cum consideri tu ca este cel mai bine. Persoanele workaholice nu trebuie insa condamnate, pentru ca munca le ajuta sa se dezvolte profesional, au mereu asteptari ridicate, sunt dornice sa invete lucruri noi. Oamenii focusati mai mult pe familie au un interes mai scazut in ceea ce priveste descoperirea unor noi informatii, se tem de schimbari si se simt frustrati.

 

Momentul constientizarii

La un moment dat, vei constientiza ca trebuie sa restabilesti totusi un echilibru. Trebuie ca pur si simplu sa iti propui sa pleci de la serviciu cand se termina programul de lucru indiferent de lucrurile pe care le ai de rezolvat. Si maine mai este o zi, asa ca nu iti face griji. Sigur ca nu vorbim despre situatiile urgente care chiar nu suporta amanare. Poti face un curs de time management care, cu siguranta, iti va fi de folos, te va ajuta sa reevaluezi anumite lucruri, oportunitati, situatii. Timpul poate ca nu ne mai apartine, insa viata da!

 

Text: Ruxandra Raica