Eleganta este minimalista – pledoarie pentru simplitate

Eleganta este minimalista - pledoarie pentru simplitate”Eleganta nu inseamna tocmai a uita ceea ce poarta cineva?”, se intreba Yves Saint Laurent. Iar aceasta intrebare simpla ne ofera multe indicii despre ce inseamna de fapt eleganta.

 

”Simplitatea este cheia adevaratei elegante” (Coco Chanel)

Nu o sa spunem niciodata despre o persoana ca este elganta, atunci cand este imbracata foarte incarcat, colorat, stralucitor, epatant, cu foarte multe accesorii. Poti sa spui despre multe persoane ca sunt glam, ca sunt fashion… dar eleganta este despre altceva. ”Moda dispare, doar stilul ramane”, spunea Coco Chanel. Iar eleganta presupune stil, dar merge pana dincolo de el. Atunci cand esti elegant, iti va placea sa privesti pozele cu tine si peste 10 si peste 20 si peste 50 de ani, iar stilul tau va fi la fel de actual. Niciodata nu o sa te intrebi: ”Cum am putut sa ma imbrac asa?”. Eleganta nu se demodeaza niciodata. Hainele simple vor fi mereu la fel de actuale. Gandeste-te doar la piesele vestimentare atemporale, ele sunt intotdeauna simple: the little black dress, camasa alba, pantalonii negri, fusta creion.

 

”Eleganta nu este despre a fi observat, ci despre a fi tinut minte!” (Giorgio Armani)

Eleganta tine de atitudine, de modul in care porti o haina si de ceea ce transmiti. Eleganta presupune o anumita discretie si naturalete. Eleganta se gaseste in simplitate si asta ne-au demonstrat-o de-a lungul anilor femei care au fost considerate embleme ale stilului: Coco Chanel, Grace Kelly, Ava Gardner, Greta Garbo, Audrey Hepburn etc. Pe cand despre Madonna sau Lady Gaga poti spune orice, ca sunt fashion icons, ca sunt excentrice, ca sunt originale, dar nu ca sunt elegante. Nu trebuie sa porti lucruri foarte scumpe sau opulente pentru a fi elegant, nici ultimele creatii ale marilor designeri, luxul nu este neaparat sinonim cu eleganta. La fel cum oamenii inteligenti pot exprima idei geniale in cuvinte simple, oamenii eleganti pot fi astfel, pot transmite eleganta purtand lucruri foarte simple. ”Banii nu cumpara eleganta. Poti purta o rochie deloc costisitoare, simpla, care urmeaza linia corpului, poti adauga o esarfa draguta, pantofi gri, o geanta superba si poti oricand sa fii eleganta. (…)Eleganta nu tine doar de ceea ce porti, ci de cum te porti, cum vorbesti, de ceea ce citesti”, sunt cuvintele designerului Carolina Herrera.

 

”Am invatat ca ceea ce este important la o rochie este femeia care o poarta” (Y.S. Laurent)

Pana la urma eleganta vine din interior, se gaseste in privire, in gesturi, si bineinteles, in arta de a te imbarca simplu, dar rafinat. Daca am alege sa fim eleganti in loc sa cautam sa iesim in evidenta prin fel de fel de combinatii vestimentare complicate, care de multe ori se transforma in tinute nereusite, am da dovada de mult mai multa inspiratie. Eleganta nu este ceva la care adera majoritatea, pentru ca este greu de cultivat, necesita atentie la detalii si in plus, ai nevoie de o educatie aparte pentru a o aprecia.

 

De ce sustinem eleganta? Pentru ca ”Eleganta este singura frumusete care nu paleste niciodata”, asa cum foarte frumos spunea Audrey Hepburn. Imbraca-te simplu, alege haine de bun gust, renunta la culori tipatoare, la prea multe sclipeli, la combinatii bizare, la lucruri incarcate si la imprimeuri excesive. Opteaza pentru accesorii de calitate si pentru nuante discrete si construieste-ti propria eleganta. Insoteste-o intotdeauna cu maniere, vorbe frumoase si atitudine pe masura. Invata sa apreciezi, sa intelegi si sa folosesti simplitatea in avantajul tau!

 

Text: Bianca Badescu