Empatia in cuplu, o necesitate

Sensibilitatea in cupluCand partenerul este obosit, distrus dupa o mare dezamagire, frustrat sau suparat, bolnav fizic sau “impovarat” de probleme sau a facut ceva ce i se pare o “greseala stupida”…

NU face avansuri amoroase; nu-l forta sa ia o hotarare importanta si nu-i impartasi o informatie capitala, decat daca este o chestiune de viata si de moarte, care trebuie rezolvata chiar in acel moment; nu-i gasi nici un cusur referitor la ceva din trecut si nici nu te referi la ceva ce trebuie facut in viitor.
 
DAR: fii blanda, iubitoare, intelegatoare si amabila, da dovada de empatie si discernamant; ia-ti un aer resemnat si intreaba bland daca n-ai putea face ceva ca sa-l scapi de povara;

 recunoaste-i meritele; exprima-ti iubirea si sprijinul; spune-i: “Esti cel mai important lucru din viata mea!”; imbratiseaza-l, mangaie-l sau ia-l de mana.

Este de importanta vitala sa gasesti momentul potrivit. Atunci cand sensibilitatea reala si empatia coincid, ele cladesc o baza excelenta pentru o prietenie adevarata si ajuta sa se ajunga la o iubire care sa dureze realmente o viata.

Text: Mariana Mutuliga, psiholog