Enantemul. Un nou simptom COVID-19?

Cel mai nou simptom al coronavirusului ar putea fi leziunile din gură și de pe limbă. Experții au făcut un studiu în Spania și au aflat că un procent important al pacienților infectați cu SARS CoV-2 dezvoltă și manifestări atipice ale bolii.

Cercetătorii din Spania au examinat pacienți la un spital de campanie din Madrid. Subiectul studiului au fost 666 de pacienți cu coronavirus care aveau manifestări de pneumonie ușoară și moderată. Vârsta medie a pacienților a fost de 56 ani, iar 58% dintre ei au fost femei, relatează The Sun.Erupții cutanate

Din subiecții studiului, 46% dintre pacienți au avut o formă de manifestare cutanată, mâinile și picioarele fiind deosebit de afectate.

În timp ce erupțiile pe piele au fost mult timp legate de COVID-19, medicii din Spania raportează că în unele cazuri apar și erupții pe interiorul gurii. Cercetătorii au descoperit că 26 la sută dintre pacienți prezentau o erupție cutanată în gură , respectiv mici umflături roșii sau albe pe limbă.

„Un enantem este o erupție cutanată [pete mici] pe membranele mucoaselor”, a explicat dr. Michele Green, care practică la Lenox Hill Hospital din New York. „Este foarte frecvent la pacienții cu infecții virale, cum ar fi varicela șau boala mână-gură-picior. Și nu numai. Este un simpom destul de comun pentru multe erupții virale.”

Mai frecvent la copii, decât la adulți

Studiul spaniol a fost publicat pe 15 iulie în revista de dermatologie JAMA. Cât de răspândit este acest simptom a bolii provocate de noul coronavirus este încă o necunoscută, deoarece „din cauza problemelor de siguranță, mulți pacienți suspectați sau confirmați cu COVID-19 nu le-a fost examinată cavitatea orală”, a menționat grupul condus de Dr Jimenez-Cauhe.

Anterior, experții de la King’s College din Londra au declarat că erupțiile cutanate ar trebui considerate al patrulea simptom oficial al coronavirusului.

Oamenii de știință de la Colegiul Imperial din Londra au implementat o aplicație denumită Covid Symptom Tracker și au observat o creștere a numărului de utilizatori care au raportat reacția neobișnuită. 9% din cei declarați pozitivi la coronavirus au avut, de asemenea, fie o erupție pe corp, fie o erupție pe degete de la mâini sau de la picioare. Cercetătorii au spus că erupțiile cutanate au fost de două ori mai frecvente la copii decât la adulți.

Conform datelor, erupțiile cutanate pot apărea înainte, în timpul sau după prezența altor simptome Covid și, uneori, după multe săptămâni.

Text Cristina Dudău