Epilarea definitiva, solutia salvatoare

epilarea_definitiva_sursa_shutterstockVisezi la o piele mereu catifelata, placuta la atingere si fara sa mai ai grija epilarii? Ei bine, solutia ta este epilarea definitiva. 

Folosita pentru prima data in anul 1995 de SUA, epilarea definitiva este  considerata cea mai noua si eficienta metoda de a scapa de parul nedorit. La noi a aparut din 2001… si interesant este ca nu numai noi femeile dorim sa scapam definitiv de inesteticul par de pe corp, ci si barbatii, numarul acestora fiind in continua crestere… 

 
1. In ce consta epilarea definitiva cu laserul?

Principiul ce permite epilarea definitiva cu laserul se numeste fototermoliza selectiva:  


Foto – tratamentul este realizat  prin directionarea unui fascicul de radiatie luminoasa asupra zonei de tratat.
Termo – lumina este absorbita de pigmentul ce se gaseste in firul de par ceea ce duce la conversia energiei fotonice in energie calorica sau altfel spus lumina produce incalzirea firului de par.
Liza – distrugerea celulelor situate in radacina firului de par.
Selectiva – doar radacinile sunt lezate, tesuturile inconjuratoare nu au de suferit. 
Epilarea definitiva cu laser permite eliminarea cu rezultate permanente a parului nedorit.
Aceasta metoda are si dezavantaje. Anumite persoane sustin chiar ca nu pot tolera procedeul cu laser – in special in zone unde epiderma este mai delicata. Anestezierea zonei este aproape intotdeauna necesara. In cazul in care procedura nu este facuta de un specialist, pielea poate fi arsa.

2.Care sunt zonele in care se aplica cu succes aceasta metoda?
Fotoepilarea definitiva corect efectuata este considerata definitiva in zonele non-androgenice,  suprafete ale pielii unei femei ce sunt intr-o foarte mica masura influentate hormonal: axila, picioare sau zona inghinala. Zonele situate la nivelul fetei inregistreaza si ele rezultate bune, insa nu exista certitudinea pastrarii rezultatelor in timp posibil ca pacienta respectiva sa necesite in decursul vietii si alte sedinte de fotoepilare.
Interesant este si ca numarul barbatilor care solicita acest procedeu este in continua crestere. Acestia isi doresc eliminarea parului de pe spate, umeri sau piept.

3.De cate sedinte avem nevoie pentru a scapa definitiv de par si ce contraindicatii are aceasta procedura?
Tratamentul de epilare definitiva cu lumina intens pulsata, corect efectuat este condus astfel incit sa se adapteze la particularitatile de crestere a firului de par.  De asemenea, variabilele individuale – culoarea firului de par, culoarea pielii, respondivitatea – influenteaza numarul de sedinte necesar obtinerii unui procent maxim de eliminare a firelor de par. De exemplu pentru picioare avem nevoie de aproximativ 4-6 sedinte. 
Inceperea tratamentului este precedata de o consultatie minutioasa in care sunt explicate riscurile acestui procedeu, astfel incat pacienta sau pacientul sunt preveniti si in acelasi timp informati despre modalitatile de evitare a acestora. Contraindicatia absoluta este expunerea la soare a zonei de tratat cu patru saptamani anterior sedintei. Nerespectarea acestei recomandari creste foarte mult riscul de arsura in timpul tratamentului  si de aceea pacientii sunt instruiti  fie sa se protejeze de razele soarelui cu ecrane cu factor mare 60 sau chiar 100, fie sa anunte terapeutul de acest eveniment pentru ca sedinta sa fie mutata peste intervalul de timp care face sigura continuarea tratamentului.

4.Daca firului de par ii este stopata definitiv cresterea, ce repercusiuni are acest fapt asupra organismului?
Pielea din zona ce a fost tratata capata un aspect intinerit. Procedeul numit fotoreintinerire a fost descoperit intamplator. Sub influenta luminii intens pulsate fibrele de colagen sunt activate si puse in tensiune, noi fibre sunt stimulate a fi produse, porii se reduc in dimensiuni, ridurile si liniile fine sunt estompate sau dispar.
Datorita faptului ca lumina intens pulsata este foarte putin agresiva cu pielea, acest procedeu poate fi realizat acum si pe decolteu si maini, nu doar pe fata cum este cazul altor procedee ce vizeaza intinerirea pielii.
De asemenea, petele pigmentare sau leziunile vasculare – capilare sparte – pot fi tratate in acest mod!

5. Epilarea definitiva chiar reuseste eliminarea totala a firului de par?

Tratamentul de epilare definitiva cu lumina intens pulsata se realizeaza numai asupra parului crescut, neepilat cel putin zece zile anterior sedintei.
Dupa tratament, aceasta contraindicatie nu se mai mentine decit in prima zi, iar pacientii sunt sfatuiti sa isi aplice o crema de hidratare si hranire a pielii.
In cazul femeilor parul este eliminat in proportie de 90 – 95 %.
La barbati – din cauza particularitatilor hormonale – procentul bun este de aproximativ 70 – 75 la suta.
Tratamentul de fotoepilare definitiva are doua efecte asupra parului:
– distruge definitiv radacinile firelor de par (in procentul amintit) pe zonele non-androgenice.
– transforma firele de par in velus- devine asemanator cu puful – depigmentat, foarte subtiat.

Stiati ca…
*IPL ™- prescurtarea pentru Intense Pulsed Light – a fost creata in anul 1991 de catre ESC Sharplan?
*ESC, fondata in 1991, a introdus Lumina Intensa Pulsata ( Intense Pulsed Light ) IPL ™, o tehnologie creata pentru tratamente medicale si estetice? 

 

Text: Elena Dobra
Consultant: Dr. Andreea Iftimie,
Director medical al clinicii Coquette.