Excentrici celebri (II): Isabella Blow

blow1frontIsabella Blow este o figura memorabila in lumea modei si unul dintre personajele celebre pentru excentricitatile sale. Isabella s-a nascut in anul 1958, intr-o familie de aristocrati, si si-a facut intrarea in lumea modei pe cand avea doar 20 de ani, ca asistenta la revista Vogue.

 

Desi a trait in lumina reflectoarelor, inconjurata de celebritati, viata Isabellei Blow a fost mai degraba tragica: tatal ei s-a sinucis, iar fratele ei a murit inecat pe cand avea doar 12 ani.

 

 

Isabella – cea careia Alexander McQueen ii datoreaza intrarea in moda

Isabella a fost un adevarat trend setter care nu s-a sfiit sa socheze si sa incante lumea cu tinutele sale. Viata sa nu a fost niciodata una obisnuita sau conventionala, pentru ca Isabella se imbraca si se purta altfel decat ceilalti. Pe vremea cand era asistenta Annei Wintour la Vogue America, purta haine cu adevarat spectaculoase la serviciu si obisnuia sa-i stearga biroul sefei sale cu apa Perrier si parfum Chanel. In afara de Vogue USA, Isabella a mai lucrat la Vogue-ul britanic, la Tatler, ca fashion director, dar si la Sunday Times.

Excentrica stilista britanica a fost una dintre cele mai influente personalitati din lumea modei si este cea care l-a descoperit pe Alexander McQueen, caruia i-a cumparat la inceput o colectie intreaga contra sumei de 5000 de lire.

Inaintea celei de-a doua casatorii, dorind sa gaseasca pe cineva care sa se ocupe de tinuta sa, Isabella a dat peste designerul avangardist de palarii Philip Treacy. L-a angajat si i-a oferit apartamentul sau pentru a-si pune la punct prima colectie. Apoi Isabella a inceput sa-i poarte palariile oriunde se ducea, aducand un designer de palarii necunoscut in atentia celor mai importanti oameni din lumea modei. Ea a fost cea care a descoperit si alti designeri celebri acum, precum Hussein Chalayan, Keren Craig de la Marchesa sau Stella Tennant.

 

Inainte de Lady Gaga, a fost Isabella Blow

In anul 2002, Muzeul de Design din London a gazduit o expozitie in cinstea sa, cu toate plariile pe care Treacy i le-a creat de-a lungul timpului. Isabella a fost muza lui Philip Treacy, care a conceput pentru ea unele dintre cele mai bizare palarii. Ea le-a purtat insa intotdeauna cu naturalete, cunoscut fiind gustul sau pentru lucrurile opulente si suprarealiste. Este prima care a purtat o palarie cu homar, la o prezentare de moda, insa aceasta este doar una dintre aparitiile sale spectaculoase din care acum se inspira Lady Gaga.

Blow a fost pasionata de haute couture si putea prezice trendurile viitoare in moda cu o naturalete uluitoare. Era convinsa ca este urata si de aceea mai mereu purta o palarie creata de Tracey care ii ascundea fata si ruj rosu. Unul dintre outfiturile ei favourite a fost o rochie din tul si piele cruda, cu o gaura vizibila in locul unde animalul a fost impuscat. Aceasta descriere nu va aminteste cumva de aparitia in rochie din carne cruda a lui Lady Gaga? Ei bine, excentricitatile acesteia nu sunt tocmai originale, ci o au ca sursa de inspiratie pe Isabella Blow.

 

O vizionara excentrica in lupta cu demonii sai interiori

Detmar, cel care i-a fost sot Isabellei timp de 18 ani, a scris in biografia acesteia ca hainele excentrice au fost o armura si un mod de a se distrage pentru o femeie care purta o lupta continua cu demonii sai interiori. “Hainele sale erau foarte expresive, dar erau mai mult o modaliate de a-si ascunde personalitatea, decat de a o dezvalui”, scria sotul acesteia. Erau foarte putini cei care stiau ca Isabella Blow suferea de o depresie puternica (care era chiar o boala de familie) si ca era chinuita de gandul ca nu poate avea copii, din cauza infertilitatii. In plus, Blow era tot timpul obsedata ca va ramane fara bani din cauza faptului ca tatal ei o dezmostenise.

Designerul Georgina Chapman spunea despre Isabella ca era “o vizionara, o nonconformista care vedea potentialul din oameni. Credea in moda si nu se temea de ea”. Isabella Blow a fost cu siguranta una dintre cele mai mari fashion icon-uri si imaginea sa va ramane in istoria modei mult timp de acum incolo. Prin mostenirea pe care a lasat-o in lumea modei a reusit sa depaseasca limitele mundanului si sa invinga trecerea timpului. Tinutele sale vor fi intotdeauna actuale si vor constitui o sursa de inspiratie mult timp de acum incolo.

Isabella s-a sinucis in mai 2007, la 48 de ani, dupa cateva tentative nereusite si dupa mai multe tratamente impotriva cancerului si a depresiilor puternice de care suferea. Treacy a creat o palarie neagra din pene pentru inmormantarea sa, unde toata crema modei a fost prezenta pentru a-si arata respectful pentru o femeie unica si scandalos de creativa. Isabella a sfidat obisnuitul si a revolutionat lumea modei, prin viziunea sa extraordinara si prin curajul de a-si sfida educatia conservatoare pentru a fi altfel decat toti ceilalti. Blow a fost cea care si-a trait nebunia prin moda.

 

Text: Bianca Badescu

Foto: style.com/ rathausartprojects.com/ bridezilla.com

{besps}articole_ianuarie2011/excentrici2|width=400|height=400{/besps}