Exista viata si dupa divort. Invata cum sa o iei de la inceput!

exista viata si dupa divortDivortul reprezinta al doilea eveniment neplacut, precedat de pierderea persoanei dragi, in care sanatatea noastra se deterioreaza vizibil pe zi ce trece. Stresul la care suntem supusi in urma unui divort ne forteaza sa intram intr-un meci cu mici reprize de depresie si anxietate, lucruri care pot afecta intr-un mod brutal sistemul limbic (situat in regiunea mediana si profunda a creierului, joaca un rol major in memorie si emotii, precum si in elaborarea comportamentelor).

Mai mult de atat, in urma unui studiu recent publicat in Journal of Health and Social Behavior, s-a constatat faptul ca oamenii divortati sunt mai predispusi cu 79% la aparitia depresiilor cronice.

Un alt studiu, publicat in revista Psychological Science, a constatat faptul ca nivelul de fericire al unei persoane scade odata cu incheierea relatiei amoroase. Prin urmare, va prezentam mai jos cele mai bune sfaturi si sugestii care pot preveni depresiile cauzate de un divort.

1. Pune-ti toate gandurile pe hartie

“Cred ca singurul lucru care a tinut-o pe mama mea sanatoasa atatia ani dupa ce ea si tatal meu s-au despartit a fost asternerea amintirilor sale pe coli albe de hartie”, declara psihologul Mary Aromne de la Universitatea de psihologie din Londra. Oamenii de stiinta sunt de parere ca, daca stai cateva minute pe zi si scrii pe hartie lucrurile bune din viata ta, vei ajunge intr-un final sa te obisnuiesti cu situatia in care te afli. Se pare ca obiceiul de a-ti constientiza gandurile poate sa te ajute in gestionarea lor. Cu toate acestea, oamenii de stiinta avertizeaza asupra faptului ca, daca depresia continua si nu scapi cu ajutorul scrisului de gandurile sinucigase, este necesar un ajutor de specialitate.

2. Gaseste-ti un nou job sau macar un hobby

Dupa ce divortul s-a pronuntat, iar el si-a luat totul din casa si a plecat fara sa mai priveasca macar o secunda in urma, e momentul sa faci ceva pentru tine. Consilierii recomanda sa te intorci la munca sau sa te angajezi undeva pentru a nu mai sta singura in casa. Poti incerca locurile de munca in care esti obligata sa zambesti si sa te prefaci ca esti fericita. Oamenii de stiinta sunt de parere ca, in felul acesta, te vei ajuta sa intelegi ca exista viata si dincolo de divort. A o lua din nou de la capat este dificil, dar nu imposibil.

3. Planifica-ti timpul pe termen lung

“Durerea te invata sa traiesti din nou”, este de parere psihoterapeutul Roberta Temes, de la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, catedra de Asistenta Sociala, disciplina Psihoterapie. Se pare ca sunt utile doar cateva sedinte  terapeutice in timpul perioadei de doliu (divortul este vazut la fel ca purtarea doliului). Una dintre etapele de dupa divort o reprezinta planificarea. Foloseste un calendar pentru a bifa lucrurile pe care le ai de facut pe o anumita perioada de timp. Planifica-ti o calatorie, bifeaza locurile pe care iti doresti sa le vizitezi. Planifica-ti tot timpul astfel incat sa fii mereu ocupata. Conform spuselor cercetatorilor, planificarea activitatilor pe viitor te va tine in priza si departe de gandurile negre.

 

4. Este timpul pentru curatenia generala

O modalitate productiva de a trece peste un divort o reprezinta curatenia. Da, ai citit foarte bine. Se pare ca este chiar indicat sa faci curatenie in casa pentru a arunca tot ce iti aminteste de el. Aruncand amintirile neplacute, lasi loc liber altor amintiri placute ce vor urma. Nu trebuie sa arunci totul dintr-odata, desigur. Asa cum am spus si mai sus, iti poti planifica o zi pe saptamana in care sa arunci cate ceva din lucrurile lui.  Facand acest lucru, iti vei demonstra tie ca esti puternica si ca o poti lua de la inceput.

5. Concentreaza-te pe ceea ce merita cu adevarat

Emotiile noastre consuma 80% din energia produsa de organism. Divortul, in general, atrage dupa sine si momente in care te simti abandonata, descurajata si lipsita de energie. In final, ajungi sa te simti rupta de ceilalti, deoarece, cand se destrama o relatie, se schimba si prieteniile. Insa nu te teme, “mai bine mai tarziu decat prea devreme”, spunea un om intelept. Pentru inceput, iesi din casa, oriunde, in parc, la terasa, la un restaurant. Nu conteaza ca esti neinsotita, deoarece orice spatiu este bun pentru legarea unor prietenii. Fa-ti un obicei sa mergi de mai multe ori pe saptamana intr-un loc. Pariu ca vei incepe sa cunosti lumea care frecventeaza acelasi loc cu tine? Acesta reprezinta cel mai bun mod de a-ti orienta energia catre ceva care chiar merita.

Text: Andreea Popescu