Factori care duc la ruperea firului de par, dar care pot fi controlati de tine

shutterstock 62739487Daca parul a inceput sa ti se rupa destul de repede, daca a devenit mai fragil si mai subtire, atunci trebuie sa te intrebi daca tehnicile si procedurile pe care le folosesti atunci cand iti ingrijesti podoaba capilara sunt cele mai potrivite. Incepand de la placa de par, la uscarea excesiva cu aer cald si pana la pieptanarea si spalarea acestuia, toate dauneaza mai mult sau mai putin sanatatii parului tau. Mai jos vei gasi 4 factori care sunt raspunzatori de ruperea parului, factori ce pot fi controlati de tine. Enjoy!

  1. Coafuri – Daca exista tensiune asupra scalpului, sunt sanse foarte mari ca firul de par sa sufere o rupere severa. Desi parul este format din proteine, keratina, acesta este foarte fragil in special in jurul cefei si al crestetului. O coafura care iti strange pielea capului este foarte daunatoare parului. Din propria mea experienta pot sa iti spun ca modul in care alegi o coafura poate preveni si/sau minimiza ruperea firului de par.
  2. Instrumente de styling – Utilizarea excesiva a instrumentelor destinate coafarii parului (spuma, fixativ) are un impact dezastruos asupra parului. Limiteaza utilizarea acestor produse daca vrei ca parul tau sa nu aiba de suferit. Daca parul nu iti sta bine decat cu ajutorul produselor de coafare, ai grija macar ca masca de par sa nu-ti lipseasca din baie si s-o folosesti de 2 ori pe saptamana.
  3. Pieptanarea parului umed – Daca parul este inca ud, incearca sa reduci la minimum manipularea acestuia. Parul ud este mult mai sensibil la rupere decat parul uscat. Utilizeaza un spray destinat descurcarii parului si foloseste-te de un pieptene cu dintii lati. Varfurile firelor de par se incurca intotdeauna mai repede decat restul firului si tocmai de aceea, atunci cand iti descurci parul la varfuri, este indicat sa tii mana la baza, pentru a nu trage prea tare de firul de par.
  4. Produse de styling – Utilizarea excesiva a procedeelor chimice cum ar fi coloratul sau indreptarea va duce la uscarea parului, care, la randul sau, va cauza ruperea severa. Limiteaza utilizarea acestor produse si asigura-te ca parul este hidratat corespunzator inainte de a le folosi.

Desigur, exista si alti factori care contribuie la ruperea parului – cum ar fi anumite boli si/sau nutritia, insa cei patru factori prezentati de noi fac parte din lista celor care pot fi controlati de tine.

Text: Andreea Popescu