Fascinatia diamantelor

DSC_878823Tuturor ne plac diamantele si toti ne-am dori sa avem macar unul… doar ca tindem sa credem ca diamantele sunt ceva de neatins si ca trebuie sa fii extrem de bogat pentru a-ti permite unul. Doar ca lucrurile nu stau chiar asa. Totul este sa stii ce sa cumperi si de unde. Iar adevarata fascinatie pentru diamante ti se declanseaza abia dupa ce inveti sa le intelegi. Tot ce trebuie sa stii atunci cand cumperi un diamant ne-a explicat Arie David, primul angrosist de diamante din Romania, cel care a adus aceste pietre pretioase aproape de clientii romani.

Desi noi nu am deprins inca acest obicei, strainii si-au facut o traditie de familie din investitiile in diamante. Banii pe care noi ii punem la banca sau ii investim in pensii private, altii prefera sa-i pastreze in cateva diamante. “Diamantele sunt o investitie pe termen lung. Pretul lor in ultimii 10 ani a crescut mai mult decat al aurului”, ne-a spus Arie David, care este membru al Bursei de Diamante din Israel. Dar pentru a cumpara diamante, care sunt produse de lux, ai nevoie inainte de cateva informatii despre ele.

  • In primul rand, este mai bine sa achizitionezi separat diamantele, nu deja incorporate in bijuterii, pentru a putea vedea exact ce piatra cumperi si pentru a nu risca sa fii pacalit. Pentru a putea observa mai bine un diamant, trebuie sa il privesti pe un fond alb, sub o lampa cu lumina alba.
  • In al doilea rand, este bine sa cumperi diamante doar de la vanzatorii autorizati. Pentru a ajunge sa fii membru al unei burse de diamante cum este cea din Israel de exemplu, procesul este unul foarte complicat si trebuie ca onestitatea ta sa fie testata inainte, iar alti membri ai Bursei sa garanteze pentru tine. Arie David ne-a explicat ca, daca un membru al Bursei isi pacaleste clientii sau face un lucru nepotrivit, risca sa isi piarda atestatul de vanzator si nu mai este primit niciodata in breasla diamantarilor profesionisti. De aceea, este foarte putin probabil sa fii inselat de un vanzator care este membru al Bursei de Diamante si ai garantia ca stii ce cumperi – pietrele sunt insotite si de certificate de garantie pe care sunt inscriptionate toate caracteristicile diamantului respectiv: de la numarul de karate, la marime, taietura, claritate si culoare, pana la micile imperfectiuni pe care le poate avea piatra.
  • Poti deosebi un diamant de un zirconiu daca stii cateva lucruri: un diamant are cam jumatate din greutatea unui zirconiu (diamant sintetic) de aceeasi marime, nu-si pierde stralucirea in timp cum se intampla cu zirconiul, iar aburul dispare imediat de pe un diamant daca sufli spre el, in timp ce pe zirconiu persista.
  • Atunci cand cumparam, trebuie sa vedem daca piatra are viata si ma refer aici la acea stralucire data de lumina pe care diamantul o reflecta. Atunci cand nu este de calitate sau nu este bine taiat, lumina nu se intoarce din el si diamantul nu are viata. Testul il putem face privind diamantul intr-un loc intunecos.
  • Daca vrei sa cumperi un diamant pentru investitie pe termen lung, cele mai bune sunt pietrele middle class, pentru ca sunt cel mai usor de vandut. In plus, trebuie sa fii atenta la claritate, intotdeauna trebuie sa cauti claritate mai buna la diamantele in care vrei sa investesti.
  • Fereste-te de diamantele tratate sintetic (cele colorate sintetic sau cele fierte in silicon pentru a le acoperi fisurile). Din nou, pentru a fi sigur ca nu te pacalesti cumparand un astfel de diamant, trebuie sa apelezi la un vanzator certificat, in care poti avea incredere.
  • Pretul unui diamant poate varia de la cateva sute de euro la cateva milioane. Cu cat diamantul este mai mare, mai clar si are o taietura mai buna, cu atat este mai scump. Cele mai scumpe sunt cele care au culori extrem de rare, cum ar fi rosu sau albastru.
  • Atunci cand cumperi de la un angrosist de diamante, ai posibilitatea sa gasesti o piatra exact cum iti doresti, pentru ca wholesalerii sunt flexibili, au o oferta larga de diamante, plus ca iti pot aduce la comanda alte pietre, care se adapteaza dorintelor si bugetului tau.

Cu o experienta de peste 30 de ani in zona diamantelor, Arie David s-a hotarat de curand sa isi deschida un birou si in Romania (tara in care s-a nascut si din care a plecat la varsta de 6 ani). De la el, pot cumpara diamante atat bijutierii care au nevoie de pietre la preturi si conditii avantajoase, dar si persoanele fizice, pasionatii de diamante pentru bijuterii sau cei care vor sa foloseasca diamantele ca instrumente investitionale pe termen lung. Daca te gandesti sa cumperi un diamant, te sfatuiesc sa consulti site-ul: www.adavid.ro. Acolo poti obtine mai multe informatii si poti lua legatura cu Arie David.

Text: Bianca Badescu