Fashion Diplomacy la învestirea în funcție a lui Joe Biden și Kamalei Harris

Cu un public restrâns, securitate consolidată și un sentiment de solemnitate în epoca pandemiei, învestirea în funcție a președintelui ales Joe Biden și a vicepreședintelui Kamala Harris a fost departe de a fi o ceremonie tradițională. Dar, fiind unul dintre cele mai mari evenimente care au avut loc în Washington, DC, de la începutul pandemiei, a fost, de asemenea, o oportunitate primordială pentru afișarea diplomației de modă, de la designerii aleși de Harris și Prima Doamnă Jill Biden până la accesoriile simbolice purtate de parlamentarii și vorbitorii prezenți.

Culoarea deosebită a zilei nu a fost albastru democratic, așa cum se aștepta, ci violet. Tema inaugurării a fost „America unită”, iar violetul – care reprezintă un punct comun între roșu și albastru în paleta de culoari – a fost un mesaj vizual pentru idea uniunii, care a apărut în mod repetat în discursul lui Biden.Ținute demne de șefi de stat

Pentru o slujbă la biserica Sfântul Matei, în dimineața de investire, precum și ceremonia în sine, Joe Biden a purtat un costum albastru personalizat, semnat de designerul american emblematic Ralph Lauren, care a realizat costumul, cravata și pardesiul din aceeași țesătură ca și masca sa. 

Prima doamnă, Jill Biden, a purtat o rochie și o un pardesiu din tweed, semnate de Alexandra O’Neill, care și-a fondat brandul Markarian în 2017. Brandul este orientat spre durabilitate și sustenabilitate, cu toate hainele făcute la comandă pentru a reduce deșeurile. Brandul Markarian a fost purtat și de artiști precum Kerry Washington, Laura Dern, Lizzo și alte vedete.

O’Neill a declarat pentru „Womenswear Daily” că echipa sa formată din șase membri a fost fundația care a creat ținuta din două piese decorate cu perle și cristale. Abia după ce Jill Biden a apărut în fața camerelor în dimineața ceremoniei, a știut că designerul ei a făcut o treabă excelentă.

Kamala Harris și Doug Emhoff

Primul al doilea „gentleman” al istoriei, Doug Emhoff, a purtat tot brandul Ralph Lauren, în timp ce noul vicepreședinte a purtat o haină și o rochie purpurie semnate de Christopher John Rogers. Vicepreședintele ales a purtat, de asemenea, perlele, un accesoriu cu patrimoniu clasic pentru Washington.

Kamala Harris a devenit prima femeie de culoare care va servi ca vicepreședinte, precum și prima persoană de origine asiatică.

Hillary Clinton

În calitate de fostă primă doamnă, Clinton a purtat violet, culoarea pe care a purtat-o și în timpul discursului de concesiune după ce a pierdut alegerile prezidențiale din 2016 în fața lui Donald Trump. Este o culoare asociată istoric cu noblețea, o culoare originală folosită ca o metaforă pentru bipartizanat – roșu și albastru împreună.

Michelle Obama

Clinton nu a fost singura fostă primă doamnă care a dat un ton bipartizan- Michelle Obama a purtat un pulover purpuriu Sergio Hudson, pantaloni cu o haină de cașmir și o centură semnată Sergio Hudson din colecția sa FW20. Hudson și-a lansat marca omonimă în 2014, stabilind o estetică definită de croială imaculată și infuzii de androginie asociate cu siluete senzuale.

Lady Gaga

Câștigătoarea de Oscar a interpretat imnul național purtând o rochie a brandului Schiaparelli, semnată de designerul Daniel Roseberry și împodobită cu un porumbel de aur – simbolul păcii. Ea a purtat, de asemenea, o mască și o haină semnate de Alaïa când a ajuns la Capitol.

Jennifer Lopez

Lopez, care a interpretat „This Land Is Your Land” și „America the Beautiful”, a purtat un costum Chanel alb – o culoare asociată în mod tradițional cu sufragetele(mișcare a femeilor din Anglia din a doua jumătate a sec. XIX și de la începutul sec. XX, al cărei scop a fost obținerea drepturilor politice pentru femei) și adesea favorizată de parlamentari de-a lungul administrației Trump.

Amanda Gorman

Laureată cu premiul „poetul național pentru tineret și cel mai tânăr poet inaugural din istorie„, Gorman a purtat o bentiță roșie izbitoare și o haină galbenă, ambele semnate de Prada, în timp ce își citea poezia „Dealul pe care urcăm”( “The Hill We Climb”).

Ella Emhoff

Emhoff, fiica vitregă a Kamalei Harris și studentă la Parsons, a purtat o haină în carouri semnată Miu Miu peste o rochie marca Batsheva. Alegerea ei de modă, avangardistă conform standardelor de la Washington, a câștigat multă atenție.

Meena Harris

Nepoata vicepreședintelui Harris, a purtat o rochie Ulla Johnson și o haină din lână de la Coach.

Donald și Melania Trump

Plecarea lui Trump de la Casa Albă a avut un contrast puternic. Niciunul dintre membrii familiei lui nu au purta măști pentru a completa ansamblul vestimentar. 

Melania Trump a ales o ținută neagră pentru ziua plecării. Aceasta a avut un sacou semnat de Chanel, rochie Dolce & Gabbana, pantofi Christian Louboutin, iar geanta a fost Hermes Birkin care are un preț de aproximativ 30.000 de lire sterline.

Text: Iulia Mirică

Sursă foto: www.vanityfair.com, www.theguardian.com, hepta