Fashion gigantul Michael Kors urmeaza sa cumpere compania italiana Versace

Foto: Donatella Versace

Casa italiana de moda Versace, infiintata de Gianni Versace in urma cu 40 de ani, si condusa dupa moartea acestuia de Donatella Versace, va fi cumparata de grupul american de moda Michael Kors, pentru suma de 2 miliarde de dolari, potrivit presei internationale. Cu toate acestea, familia Versace va continua sa aiba un rol in compania familiei.

Donatella Versace, directorul artistic si vicepresedinte al firmei, a convocat marti o intalnire cu personalul de la Milano prin care a anuntat vanzarea. Fondul de investitii BlackStone Group, care detine 20% din Versace, ar urma sa isi faca exitul odata cu tranzactia.

La acel moment, Blackstone a investit in casa de moda Versace capital in valoare de 150 de milioane de dolari si a achizitionat actiuni de 60 de milioane de dolari de la holdingul familiei Versace.

Alti posibili cumparatori

Si alti pretendenti, cum ar fi Tiffany & Co., au fost implicati in negocieri pentru a cumpara Versace, spun oameni apropiati firmei de fashion. Dar acestia s-au retras in fata pretului considerat prea ridicat si de provocarile de management.

Foto: Michael Kors

Michael Kors a cumparat anul trecut producatorul de pantofi Jimmy Choo pentru aproximativ 1,2 miliarde de dolari, extinzandu-se dincolo de granitele brandului. Potrivit Bloomberg, gigantul din fashion vrea sa construiasca un imperiu multibrand cu sediul in  SUA, asemanator cu LVMH sau Kering, grupuri europene.

In ultimii ani, Versace s-a straduit sa sporeasca vanzarile, intr-un mediu favorabil cumparaturilor de produse de lux, cei mai activi cumparatori fiind consumatorii chinezi. Versace a ramas in urma insa la capitolul marketing digital si in comertul electronic, pierzand astfel cota de piata in randul tinerilor.

Versace a raportat vanzari in valoare de 686 de milioane de euro in 2016, iar directorul executiv Jonathan Akeroyd a declarat la inceputul acestui an ca se asteapta ca in curand cifra de afaceri anuala sa depaseasca 1 miliard de euro.

Text: Iulia Mirica

Foto: Hepta