Femeile deprimate care au peste 40 de ani, risc de infarct

shutterstock 20544971Femeile care sufera de depresie sunt de aproape trei ori mai susceptibile de a suferi un posibil infarct, mai ales daca varsta acestora este peste 40 de ani. Tocmai acest lucru reiese in urma unui studiu de origine australiana, realizat de catre specialistii de la Universitatea din Queensland. Studiul a fost realizat pe o perioada de 12 ani  si a presupus un numar mare de  femei cu varste cuprinse intre 47 si 52 de ani, care se pare ca sunt mai vulnerabile si mai sensibile in ceea ce priveste problemele cardiovasculare, mai ales daca sufera de depresie si anxietate.

Intre anii 1998 si 2010 au fost urmarite practic 10.500 de femei. S-a ajuns la concluzia ca femeile care suferisera de depresie intre 40 si 50 de ani prezentau de 2,4 ori mai multe sanse de a suferi un infarct.

Astfel, acest studiu ne reaminteste faptul ca, contrar ideii ca un alt tip de cancer, si anume cancerul de san, ar fi primul in ceea ce priveste rata mortalitatii in randul femeilor, iata ca si infarctul ocupa un loc fruntas, chiar daca se credea ca barbatii sunt mult mai expusi acestui risc. Anterior, se spunea ca femeile sunt mai protejate ca urmare a hormonului feminin numit estrogen. Din pacate insa, femeile fumeaza din ce in ce mai mult si asociaza adesea acest viciu pilulei contraceptive. Iar pe masura ce femeile iau din ce in ce mai multe antidepresive, riscul de a dezvolta o maladie cardiovasculara creste.

Text: Ruxandra Raica