Femeile se ingrasa dupa casatorie, barbatii dupa divort

1socpq5cqSe pare ca atat divortul, cat si casatoria dauneaza grav greutatii. Aceasta este parerea cercetatorilor dupa ce au facut un studiu care a cuprins un total de 10.000 de persoane carora le-a fost supravegheata greutatea timp de 22 de ani, din 1986 pana in 2008. Studiul a analizat numarul kilogramelor care se aduna pe parcursul anilor incepand cu al doilea an de la casatorie, in cazul femeilor, si dupa divort- in cel al barbatilor.

Mare le-a fost mirarea atunci cand au sesizat ca greutatea participantilor incepea sa creasca semnificativ dupa doi ani de mariaj si, respectiv, dupa despartire. In final s-a constatat ca divortul nu aduce un surplus atat de mare de grasime pe corpul barbatilor, cat aduce casatoria femeilor.

Cercetatorii au facut un sondaj de opinie in randul femeilor si al barbatilor pentru a vedea cat au luat in greutate dupa doi ani si s-a constatat ca, daca divortul sau casatoria se produc pana in varsta de 30 de ani, atunci nu exista niciun impact asupra cresterii in greutate, indiferent de sex, insa dupa aceasta perioada probabilitatea acumularii de kilograme incepe sa creasca in mod constant pana in varsta de 50 de ani. Ambele sexe sunt predispuse la ingrasare dupa doi ani de la casatorie si respectiv divort, comparativ cu cei care nu au trecut prin aceste procese.

Dmitri Tumin de la Ohio State University, fondatorul studiului, a spus: “In mod clar, efectul starii civile privind modificarile greutatii difera in functie de sex. Divortul pentru barbate si, intr-o anumita masura , casatoria pentru femei promoveaza castigul in greutate care, dupa un anumit timp, poate ajunge suficient de mare incat, la un moment dat, sa prezinte un risc pentru sanatate”. Cu toate acestea, studiul nu a putut ajunge la o concluzie privind cauza pentru care femeile si barbatii raspund diferit la casatorie sau divort. Profesorul Zehenchao Qian, unul dintre cercetatori, a adaugat: “Femeile maritate au adesea un rol mai mare in intretinerea casei, a copiilor, a sotului, comparativ cu barbatii si tocmai de aceea ele se ingrasa mai mult decat femeile necasatorite care nu au responsabilitati”. Pe de alta parte, studiile arata ca barbatii casatoriti obtin un beneficiu de sanatate de la aceasta stare, insa pierd aceste beneficii odata cu divortul, care contribuie la cresterea lor in greutate”. Chiar daca poate te-ai gandit ca nu merita sa te casatoresti de teama kilogramelor in plus, eu iti pot spune doar ce merita cu adevarat…Nimic nu este mai frumos si mai pur decat o viata alaturi de cel pe care il iubesti, chiar si cu riscul ca poate, dupa un timp, sa nu mai arati la fel de bine ca inainte.

Text: Andreea Popescu