Femeile, tinta celulitei?

 De ce femeile sunt tinta celulitei?Printre multele atuuri pe care le ai doar pentru ca esti femeie se strecoara si un neajuns ingrat numit celulita. Nechemata, nedorita, neravnita, ea se instaleaza pe coapse, fese si gambe, chiar la varsta cand lumea iti devine mai draga … Sa fii femeie inseamna, printre altele, sa-ti asumi si celulita.
 
Celebra coaja de portocala
Celulita corespunde unor procese inflamatorii ale celulelor adipoase subcutanate, “intemnitate” si compresate de peretii tesutului conjunctiv, ceea ce da acel aspect de “coaja de portocala” caracteristic in momentul “strangerii” tesuturilor celulitice. Celula adipoasa (adipocitul) este irigata printr-o vascularizare tipica (o artera si o vena) si contine receptori hormonali. Sub influenta factorilor alimentari sau hormonali, celulele se pot umfla sau umple de grasime provenind dintr-o alimentatie excesiva sau, dimpotriva, se golesc de grasimi in functie de necesitatile organismului. Pe de alta parte, un adipocit se poate mari de aproximativ 60 de ori stocand grasimile sub forma de “trigliceride”. In plus, corpul contine milioane de adipocite care stocheaza grasimile si se pot multiplica in alte adipocite (este cazul obezilor).

Tipuri de celulita
La tinere, dupa pubertate, celulita are un aspect dur si ferm, fara probleme legate de circulatia venoasa sau limfatica, pielea acoperind inca foarte bine tesuturile invadate de grasime. In cazul femeilor intre 30 – 50 de ani, pielea este mai putin intinsa, avand adesea o infiltrare serioasa de grasimi si apa. Cu varsta pielea devine mai moale, insuficienta venoasa si cea limfatica se pot agrava, acumularile de grasime se intaresc si apar prin piele sub forma de noduli.

Sistemul venos si limfatic al femeilor sufera de pe urma fluctuatiilor hormonale cauzate menstruatiei sau apropierii perioadei de menopauza. De aceea celulita apare mai des la femei. 

Text: Ema Ofiteru