Fenomenul copiilor ignorați de părinți

copii

Ela Crăciun trage un semnal de alarmă referitor la copii ignoraţi de părinţie. Sau mai exact la obiceiul, des întâlnit, al părinților de a nu petrece timp de joacă alături de copii, fiind ocupați cu serviciul, ori considerând că este suficient să le ofere mâncare, haine și acces la educație.

Vedeta a scris un text emoționant despre cum cei mici își doresc, mai presus de toate, ca părinții lor să le acorde timp și să se joace împreună, un obicei care le sudează relația și îi ajută să ajungă la un confort psihic atât de necesar.

“De fiecare dată când copilul tău te întreabă: ‘Mami, vrei să colorezi cu mine?’ sau ‘Mami, vrei să te joci cu mine?’, adevărata sa întrebare nu este aceasta. Cel mai de preț dar pe care îl poți oferi copilului tău este timpul tău.

Știu că mulți dintre voi sunteți deseori epuizați după o zi grea la serviciu, stresați, îngândurați, dar copilul vostru nu vede lucrurile atât de departe. Pentru el, în momentul în care ați intrat pe ușă, lipsa atenției va fi egală cu lipsa de iubire. Va simți că el este sursa stării proaste și ușor-ușor va încerca să nu vă mai stea în cale.

În viitor, această teamă a lui de a vă aborda poate duce la o fisurare a relației pe care o aveți. Știu că e greu să spui da de fiecare dată când copilul întreabă „te joci cu mine?”, dar trebuie să găsim puterea să spunem de mai multe ori DA decât NU”, a scris Ela Crăciun.

Simpla dorință a celui mic de a se juca cu părinții lui poate ascunde, în sufletul său, întrebări mult mai profunde.

“Poți să auzi cu adevărat ce îți cere copilul tău când îți cere să te joci cu el?

  • Mami, sunt eu o prioritate în viața ta?
  • Mami, mă simt nesigur acum, vei petrece ceva timp afirmându-ți dragostea pentru mine?
  • Mami, am nevoie de un prieten. Vrei să fii tu?
  • Mami, eu sunt special?
  • Mami, îți place să fii mama mea?
  • Mami, sunt eu la fel de distractiv precum telefonul tău mobil?
  • Să te joci cu mine e la fel de distractiv ca atunci când stai pe telefonul tău?
  • Mami, vrei să investești timp în viața mea sau aștepți să cresc mare?
  • Mami, vom putea să trecem împreună peste toate greutățile care vor veni în viața noastră?

Dacă vă întrebați cum să începeți să vă jucați cu copiii, doar stați jos. Stați jos pe podea, lângă ei. Lăsați-vă ghidați de ei și jucați-vă cu orice jucărie vă pune în brațe.

Da! Este important să ai o casă curată. Da! Este important să le oferi copiilor mese calde și mâncare sănătoasă. Da! Este important să miroasă frumos în casa ta și lucrurile să fie aranjate.

Dar nu este la fel de important precum copiii tăi și sentimentele lor. Ei își vor aduce aminte de timpul pe care l-ați petrecut împreună, nu de fiecare masă caldă pe care le-ați oferit-o. Când se pun noaptea la somn, inima lor va zâmbi datorită faptului că v-ați jucat cu ei în acea zi, nu pentru că le-ați dezinfectat jucăriile și pentru că prânzul a fost hrănitor. Îți garantez că copiii tăi te iubesc deja așa cum ești. Pentru fiecare copil mama sa e cea mai bună”, a mărturisit vedeta.

Bucura-te de noile aventuri ale celor doi prieteni, Gifica si FIC, alaturi de micutul tau!

Cristina Dudău

Foto: Shutterstock