Fidelitatea, o valoare perimata?

fidelitateRelatia voastra a inceput frumos, cu multe vise si sperante. Va promiteati fidelitate si va jurati dragoste vesnica. Erati un cuplu pe care vecinii si prietenii il apreciau si, poate, chiar il invidiau. Credeati ca feeria aceea va dura pentru totdeauna.

 
Insa… tentatiile sunt la tot pasul si brusc, unul dintre voi cedeaza avansurilor venite din partea unei alte persoane si insala… Sa-l ierti sau sa pui capat relatiei?    

Cum reactionezi cand afli ca esti inselat ?
Iubim. Ne facem planuri alaturi de persoana pe care o credem jumatatea noastra si care ne-a promis sa ne fie alaturi mereu.

Credem ca suntem iubiti cu aceeasi intensitate pana cand atitudinea lui/ei ne pune serios pe ganduri. Intrebam si vrem un raspuns sincer. Nu-l obtinem. Cel de langa noi prefera sa se ascunda in spatele unei minciuni si n-are curaj sa spuna lucrurilor pe nume. Inventeaza tot felul de scuze. O data de doua ori tindem sa credem ce ne spune. Ne amagim. Pana cand lipseste din nou de acasa si se intoarce la ore tarzii… Dovezile sunt din ce in ce mai evidente si inevitabilul se produce: descoperim ca am fost inselati. Nu ne e usor sa facem fata cruntului adevar. Nu ne vine sa credem ca cel/cea in care am avut incredere, fata de care ne deschideam sufletul, care credeam ca ne iubeste ne-a inselat asteptarile si spulberat visele. Rememoram toate clipele frumoase si ne tot gandim ce hotarare sa luam. Sa cedam insistentelor celui care a gresit si care acum are remuscari, sa mai credem in vorbe,sa mai acordam o sansa? Sa fie o decizie inspirata?  Ne repetam mereu:“M-a inselat, dar el/ea tot pe mine ma iubeste”. Oare? 
Oricat de mult ai vrea, nu poti sa te prefaci ca nu s-a intamplat nimic. Nu poti sa accepti ca toate promisiunile de pana atunci au fost praf in vant. Simti ca nu poti sa mai traiesti langa cel/cea pe care o stimai si il/o iubeai. Asisti fara putere la sfarsitul frumoasei povesti de iubire. In scurt timp totul va deveni o amintire.  

Fericirea nu se cumpara
Deseori ne intrebam care sunt motivele pentru care barbatii si femeile au o viata extraconjugala: fie casatoria s-a facut din interes (din considerente financiare), fie sentimentele de iubire si-au pierdut din intensitate pe parcurs. In acest caz, din respect pentru partener, acesta  ar trebui sa stie ca nu mai este dorit.  Barbatii se angajeaza intr-o relatie extraconjugala strict sexual (un factor determinant pentru ei fiind satisfactia in viata intima),in schimb femeile se implica sentimental. Sa fii fidel intr-o relatie inseamna sa iubesti cu adevarat si sa ai mare respect pentru acea persoana.

Din cauza problemelor carora nu le gasim repede rezolvare, a stresului, a certurilor ne indepartam putin cite putin de partenerul de viata. E momentul prielnic pentru o escapada, pentru o evadare din banal in incercarea de a gasi consolarea.  Intotdeauna, construiesti ceva durabil numai impreuna cu cel/cea langa care te afli. Cand cauti in alta parte fericirea, la un moment dat constati ca ai alergat dupa himere, ca cel/cea pe care trebuia sa-l/o pretuiesti se afla doar langa tine. Trebuia numai sa deschizi larg ochii. Poate ca atunci cand vei realiza cine de fapt merita respect si toata dragostea va fi prea tarziu…

Asa ca inainte de a te lasa purtat/a de val… gandeste-te foarte bine ce implica gestul tau.

 

Text: Elena Raluca Dobra