“Fii tu insuti schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume”

shutterstock_77343286Singura, intr-o relatie sau pur si simplu intr-o situatie mai complicata? Oricum ar fi starile cu care te confrunti pe partea emotionala, trebuie sa inveti sa treci peste ele, dar si sa te bucuri de ele.

Fiecare stare emotionala si statut (intr-o relatie, singura, casatorita, divortata) prezinta oportunitati noi pentru a ne cunoaste pe noi insine si pentru a ne bucura de timpul petrecut in compania cuiva sau pur si simplu noi in compania noastra.

Stari diferite = maturitate timpurie

La un anumit moment din viata noastra am convietuit cu o persoana, in alt moment am convietuit cu mai multe persoane sau pur si simplu am stat singure. Oricum ar fi, cert este ca aceste stari pe care ni le provoaca cei din jurul nostru ne fac sa ne dam seama cine suntem, sa ne cunoastem. Nu este o noutate pentru nimeni ca, atunci cand ne-am angajat intr-o relatie, ne doream sa fim singure, si atunci cand eram singure, ne doream sa fim cu cineva. Dar oare cine sa ne mai inteleaga daca nici noi nu ne intelegem?!

 

Viata nu vine cu instructiuni de utilizare

In retrospectiva, daca am fi avut puterea sa trecem peste toate aceste stari negativiste, si aici ma refer la intrebarile acelea dureroase pe care ti le pui cand esti cu cineva mai des decat cand esti singura, poate ne-am fi bucurat mai mult de viata si am fi invatat din greselile noastre. Dar nu, noi ne incapatanam sa stam intr-un spatiu care nu-si mai are sens, ne incapatanam sa ne facem rau, asta pentru a nu oferi ocazia altora sa ne raneasca. Dar se zice ca cel care nu a suferit niciodata nu a iubit niciodata. Nu poti iubi un om, daca nu esti capabila sa iubesti starile si emotiile pe care ti le ofera. Tine capul sus si invata din tot ceea ce traiesti. Nu a mers o relatie? Marea intrebare “de ce” cu siguranta iti va deschide multe usi.

 

Lectiile pe care trebuie neaparat sa le inveti de la viata sunt cele traite pe pielea ta

  • Fii prezenta – indiferent de statutul pe care il ai, daca ai sau nu cu cine sa-ti imparti noaptea, dimineata, gandurile bune si trei sferturi din timpul tau, trebuie sa fii prezenta si pe pozitii pentru ceea ce urmeaza. Inima nu este un obiect cu buton incorporat, pe care sa apesi si sa aiba functia “azi nu mai simt nimic” sau “iubeste-l pe el”. Inima lucreaza mana-n mana cu mintea. Invata sa lucrezi cu creierul. Toate emotiile pe care le ai, gandurile si functiile locomotorii pornesc de la cap. Odata impacata cu tine, odata ce inveti sa gandesti optimist, nu ai cum sa nu traiesti frumos si, de ce nu, fericita. Fericirea nu este atat de scumpa pe cat se crede. Daca te accepti pe tine, daca te ierti pentru greselile pe care le-ai facut, asta dupa ce ti le-ai recunoscut si ti le-ai asumat, atunci te asteapta un viitor stralucitor.
  • Asuma-ti responsabilitatile si riscurile – niciun om pe lumea asta nu este capabil sa plece la drum cu un gand care sa il urmareasca toata viata. Vremurile se schimba, oamenii se maturizeaza iar peisajul nu mai este acelasi de anul trecut. Invata si de la lumea din jur si nu lua doar lucrurile rele. Intri intr-o relatie si speri ca totul sa fie bine. Bun, dar daca nu merge? Nu-i nimic, incercari sunt destule. Nu fi pesimista si nu iti repeta ca nu o sa mearga, asuma-ti riscul ca poate aceasta relatie nu va duce la nimic bun. Oricum ar fi, incearca! Incercarea moarte n-are, deci…
  • Ce este in interior conteaza – Chiar daca traim intr-o lume in care accentul se pune mai mult pe ambalaj decat pe continut, barbatii in general sunt atrasi mai mult de ceea ce ochiul nu poate vedea. Cand zic “munca interioara”, ma refer la munca depusa in ceea ce-ti priveste caracterul, personalitatea si actiunile pe care le faci. Cea mai frumoasa femeie este cea care are o personalitate unica, pentru ca fiecare femeie este unica in felul ei. Iubeste-te pe tine insuti si mentine-te ocupata in ceea ce priveste schimbarile in bine, iar cei din jur iti garantez ca te vor privi cu alti ochi.
  • Grija pentru tine – Nu de multe ori te-ai lasat pe tine, pentru a-i ajuta pe cei din jur. Nu este un lucru rau, insa, cum am mai spus, tu esti cea mai importanta. Daca pentru tine tu nu esti importanta, cum ai vrea sa fii pentru altii? Daca vei mai continua sa te pui pe al doilea loc, vei trai o viata plina de resentimente, iar acest lucru nu duce la nimic bun. Grija pentru tine, pentru ceea ce insemni tu este mai importanta decat oricare alta grija pentru altcineva.

 

Pe care dintre lectiile de mai sus vei incepe sa o pui in practica? Grabeste-te, timpul nu sta pe loc: “fii tu insuti schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume” J.

 

Text: Andreea Popescu