Filme romanesti nominalizate la Cannes 2016

res-Filme nominalizate la CannesCel mai prestigios festival de film din lume, Festivalul de la Cannes, se desfasoara anul acesta in perioada 11-21 mai, marcand cea de-a 69-a editie a sa. Anul acesta, mai mult ca oricand, vom sta cu sufletul la gura, deoarece Romania se poate mandri cu cel mai mare numar de particianti de pana acum.84 de filme proiectate la Cannes 2016

Cafe Society, filmul celebrului Woody Allen, a deschis festivalul de anul acesta, iar in cele 12 zile se vor proiecta nici mai mult, nici mai putin de 84 filme, dintre care 3 sunt productie romaneasca. In competitia pentru marele premiu Palme D’Or intra 21 de filme, dintre care doua sunt ale unor regizori romani. Pe de alta parte, in cadrul Marche du Film, la Cannes vor fi proiectate alte 8 filme romanesti.

Nominalizari pentru Palme D’Or

Cristian Mungiu, cel care a castigat in 2007 un Palme D’Or pentru filmul 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, participa anul acesta cu lungmetrajul Bacalaureat, care va fi lansat concomitent in Romania si Franta pe data de 19 mai. Filmul spune povestea relatiei dintre un tata si o tanara adolescenta care se pregateste sa sustina examenul de absolvire a liceului, pregatindu-se, totodata, pentru admiterea la o facultate din Anglia. Din pacate, un viol brutal le va schimba complet destinul.

Cristi Puiu aspira la marele premiu cu filmul Sierra Nevada, dupa ce, in 2006, s-a intors acasa cu premiul Un Certain Regard pentru pelicula Moartea domnului Lazarescu. Sierra Nevada este un film de aproximativ 3 ore care spune povestea unui neurolog care asista la priveghiul tatalui sau. Intriga va fi generata de numeroasele discutii si dispute dintre rudele si apropiatii mortului.

Dubla nominalizare a unui film romanesc

Filmul Caini al lui Bogdan Mirica marcheaza debutul regizorului roman la sectiunea dedicata lungmetrajelor si va concura atat la Un Certain Regard, cat si in competitia Camera D’Or. Filmul spune povestea unui tanar care se confrunta cu blocaje mafiote atunci cand isi doreste sa vanda pamantul lasat mostenire de bunicul sau.

Scurtmetraje nominalizate

Iata ca si la aceasta categorie romanii sunt prezenti la Cannes cu 4.15 PM Sfarsitul lumii, regizat de Catalin Rotaru si Gabi Virginia Sarga, si cu Toate fluviile curg in mare, al lui Alexandru Badea.

Catena, prin programul Catena pentru arta, sustine, pe langa arta plastica, arta vestimentara, arta fotografica, teatru si muzica, si productia cinematografica romaneasca.

Text: Madalina Manole