Flirtul si rolul in cuplu

cuplu_sextips_flirtul_si_rolul_in_cupluPentru a da sens vietii, fiinta umana este preocupata de cautarea, adesea zbuciumata, a unor raspunsuri la întrebari fundamentale de natura existentiala. Printre întrebari se afla si modul în care este perceputa de sexul opus. Flirtul reprezinta adesea o confirmare a propriei identitati sexuale.

Flirtul este un limbaj al trupului care traduce atractia si dorinta sexuala fata de o persoana. Este un mod universal de interactiune umana care favorizeaza o descarcare pulsionala într-o maniera sublimata.


Flirtul intareste imaginea de sine
Atunci cand flirtezi, de fapt îti testezi competentele. Esti suficient de potent sexual, atragi priviri sau mai poti fi seducator? Cand celalalt intra în dansul hipnotic deschis de flirt, ego-ul tau înfloreste, prinde viata. Este acceptabil sa flirtezi pentru a-ti întari imaginea de sine, însa adevarata împlinire vine din refocalizarea atentiei asupra interiorului tau.

Flirtul ca prim pas catre infidelitate
Sunt persoane care cu toate ca sunt implicate într-o relatie sau sunt casatorite, adora sa flirteze în afara cuplului. Considera ca practica doar un joc nevinovat asupra caruia detine controlul încat sa nu afecteze relatia stabila. Pana unde este acceptat flirtul si unde începe infidelitatea? Cred ca tine de fiecare cuplu în parte. Nu exista criterii imuabile care sa traseze o linie între flirt si infidelitate.

Flirtul, expresia unui cuplu fragil
Persoana cauta prin flirt ceea ce nu gaseste la partener. Sau mai degraba ceea ce nu gaseste la ea. Laturile neîmplinite sau tensionate din viata afectiva si sexuala sunt descarcate periodic, sistematic, prin flirt. În interiorul sau se produce o disociere: o parte din el ramane ancorata în trecut, care nu se poate desprinde de beneficiile relatiei în care este implicat si o alta parte care evadeaza prin flirt catre necunoscut, perceput ca activator de noi senzatii.

 

Limbajul trupului în exprimarea dorintei sexuale
Atractia sexuala produce o serie de modificari fiziologice. Pentru a fi seducator, barbatul încearca sa creeze o imagine cat mai masculina, adoptand un comportament dominant. Îsi îndreapta spatele pentru a fi mai înalt, îsi scoate în evidenta pieptul si pune mainile pe solduri pentru a accentua constitutia masiva. Femeia adopta comportamente de supunere, apropiindu-si picioarele, încrucisandu-si gleznele si înclinand capul spre stanga. Odata cu promovarea egalitatii între sexe, exista o tendinta de întrepatrundere si chiar de inversare a rolurilor în seductie.

Si daca partenerul flirteaza?
– Flirtul este rareori singura problema a cuplului. Este doar un „simptom” dintr-un tablou complex. Evaluati relatia pe planurile emotional si sexual.
– Recompenseaza-i momentele în care nu a flirtat. Vei încuraja noul comportament.
– Lasa-i impresia ca nu te afecteaza. Poate vrea sa te faca geloasa.
– Fiecare partener joaca involuntar un rol complementar în cuplu. Daca el este dominant si activ, te plasezi automat într-o pozitie de supunere si pasivitate. Sparge tiparele formate.

Text: Psiholog Cristian Grigore
Psihoterapeut, specialist NLP
Spitalul Clinic de Psihiatrie “Socola”, Iasi