Frica si efectele asupra psihicului

anxietate_sursa_shutterstockPresiunea evenimentelor de zi cu zi, obligatiile profesionale sau familiale, stresul continuu ce caracterizeaza societatea moderna, sunt griji care ne macina pe toti. Daca teama insa devine excesiva, incontrolabila, iti afecteaza rutina zilnica, este indicat sa te prezinti la un specialist: netratata, anxietatea iti va afecta nu numai propria existenta, ci si pe cea a persoanelor dragi tie…

 
Anxietatea este o tulburare a afectivitatii, un fenomen cu care ne intalnim in viata cotidiana si care insoteste in diverse moduri si alte tulburari psihice.

 Afectiunea se manifesta prin stari de neliniste, teama, ingrijorare, frica resimtita permanent, fara stimuli declansatori cunoscuti. Pe scurt, o teama fara obiect bine precizat. Anxiosul deranjeaza si se simte deranjat. Este nelinistit, dar uneori si tacut. Caracteristica esentiala a acestor persoane este ca au temeri sau griji nejustificate. De exemplu, grija excesiva a unei mame ca s-ar putea intimpla ceva grav unuia dintre copiii ei, dar acesta in realitate nu este deloc in pericol – este in siguranta la bunici sau la un meci de fotbal cu tata. Ea traieste o incordare continua, este foarte nervoasa si, de multe ori, nici nu este constienta ce anume o sperie atat de tare.

Principalele tulburari anxioase

 

  • In functie de simptomele manifestate, tulburarile anxioase sunt de mai multe tipuri, mai mult sau mai putin grave:
  • • Anxietatea generalizata – Tulburarea este declansata ca urmare a unui eveniment negativ si tine cel putin sase luni. Persoana nu se simte niciodata in largul sau, este permanent incordata, are probleme de concentrare, insomnii, cosmaruri, ii transpira palmele si acuza dureri in zona gitului, a umerilor si a partii superioare a spatelui;
  • • Atacul de panica – Debutul este acut, dureaza citeva minute si atacul se remite. In timpul crizei, persoana manifesta o senzatie de lesin, ameteli, racirea extremitatilor, senzatia de moarte iminenta;
  • • Tulburari obsesiv-compulsive – Sint caracterizate de o preocupare permanenta a individului pentru ceva pe care il considera irezistibil;
  • • Tulburari post -traumatice datorate stresului;
  • • Fobia – O teama patologica fata de un obiect sau o situatie care nu reprezinta o amenintare directa. De exemplu, daca o persoana sufera de aquafobie, nu doar ca nu mai merge la mare, dar nici nu o sa faca baie acasa in cada.

Conduita terapeutica
Pana nu demult, pentru combaterea anxietatii, erau recomandate exercitii de relaxare si meditatia. Desi pot aduce o oarecare ameliorare, sunt ineficiente daca tratamentul se bazeaza numai pe aceste metode.
Cercetari recente au demonstrat ca antrenamentul de relaxare alaturi de terapia cognitiv-comportamentala dau rezultate foarte bune.
In functie de gravitatea afectiunii, tratamentul, pe langa sedintele de psihoterapie – recomandate in toate tulburarile psihice, poate fi si medicamentos. Tratamentul medicamentos se adminstreaza in doze individualizate si dureaza pana la trei luni. Important este ca pacientul sa nu ia nici un medicament fara prescriptie. Medicul este singurul in masura sa decida dozajul si durata optima de tratament.
Datorita anxietatii sau a fricilor de tip fobic o persoana este impiedicata sa invete, sa lucreze, sa calatoreasca sau sa-si aleaga profesia mult dorita. Aceste frici transforma o persoana sanatoasa, inteligenta si capabila intr-o persoana neputincioasa. Niciodata nu e prea tarziu sa te schimbi insa!  Cu ajutorul unor cunostinte speciale, a unor antrenamente psihologice bazate pe gandire, imaginatie sau vointa, poti fi capabil sa-ti controlezi aceasta teama, sa-i faci fata pentru a avea o viata normala.

Esti o persoana anxioasa?
Raspunde cu  DA sau NU la intrebarile de mai jos, pentru a afla daca suferi de tulburari anxioase:

1.   Tremuri, tresari sau ai impresia de zdruncinaturi?
2.   Ai tensiuni, dureri sau impresia de dureri musculare?
3.   Ai tensiuni motrice?
4.   Respiratia iti este intrerupta sau ai senzatia de sufocare?
5.   Ai palpitatii sau simti accelererea ritmului cardiac?
6.   Transpiri sau ai mainile reci si umede?
7.   Ti se usca des gura?
8.   Ai bufeuri sau frisoane?
9.   Ai senzatia de “nod in gat”?
10. Ai reactii de tresarire exagerate?
11. Ai dificultati de concentrare sau goluri de memorie?
12. Ai senzatia ca esti suprasolicitat sau ca ai ajuns la capatul puterilor?
13. Ai tulburari de somn (insomnii, cosmaruri)?
14. Esti o persoana iritabila?
15. Explorezi cu vigilenta exagerata mediul inconjurator?

Esti o persoana anxioasa daca ai raspuns DA la cel putin 9 din cele 15 intrebari si daca aceste simptome se manifesta de cel putin o luna, mai mult sau mai putin permanent.

Text: Adina Radu
Consultant – Dr. Anda Negru – Medic psiholog
Clinica Psiho Consulting
Tel: 021 336 12 27
www.psihoconsulting.ro