Frumusetea femeilor insarcinate vine din interior

Frumusetea femeilor insarcinate - o frumusete venita din interiorCe inseama pentru psihicul unei femei trecerea de la fetita care leagana cantand o papusa, la mama care isi tine strans la piept copilul? Ce dezvolta in mentalul feminin aceasta transformare a jocului in realitate ? Din ce izvoraste toata acea frumusete si stralucire pe care numai o viitoare mamica o poate afisa cu atata naturalete? Iata numai cateva intrebari la care ne vor raspunde in continuare specialistii din domeniul medical si psihologic.

A fi insarcinata, dincolo de aspectul fiziologic, este o stare sufleteasca, este starea de maternitate, urmatoarea etapa in transformarea psihica a unei femei.

Transformarile de ordin psihologic sunt, de fapt, cele care aduc un plus de frumusete si de feminitate viitoarei mamici si mai putin transformarile de ordin fiziologic care, realitatea demonstreaza, aduc mai mult neplaceri. In concluzie, doamna psiholog Stefania Nita de ofera raspunsul: femeile insarcinate sunt mai frumoase pentru ca interior apare aceasta stare de implinire pe de-o parte, iar pe de alta parte, de intoarcere in lumea copilariei.

Maternitatea, dualitatea femeie-copil

Perioada de sarcina este o perioada a dualitatii. Se activeaza in femeie si starea de maturitate si maternitate traita la modul plenar, dar se realizeaza si o intoarcere la perioada de copilarie. Este o perioada de crestere, dar si una regresiva, un timp trait dublu in care femeia este si copil si inca nu este parinte dar urmeaza sa fie. Lucrurile sunt, la acest punct, foarte sensibil traite. Aici apare nevoia de a fi mereu in centrul atentiei, mereu protejata de partener si rasfatata de toti cei din jur.

Fiziologic, frumusetea nu isi gaseste o justificare clara

Pe perioada sarcinii, fiecare femeie reactioneaza in mod diferit. Este o perioada bulversanta traita cu unicitate, in stransa legatura cu modelul de femeie si de mama pe care l-a avut in preajma in copilarie. Insa in general, medical vorbind, modificarile pot fi destul de neplacute.

 

  • O posibila explicatie pentru frumusetea femeilor insarcinate o propune endocrinologia. Pe perioada de sarcina se secreta in exces hormonii feminitatii, iar acest lucru determina o crescuta nevoie a femeii de a fi iubita si dorita.
  • Parul este cel care beneficiaza de pe urma acestor modificari hormonale. El este mai lucios, mai puternic si mai plin de stralucire decat in oricare alte perioade.
  • La nivelul epidermei apare o hiperpigmentare care este mai intensa in anumite zone si mai accentuata la brunete si care este cauzata de cresterea secretiei de progesteron si estrogen. Zonele in care pigmentarea este maxima sunt reprezentate de fata, areole mamare si mameloane, linia alba abdominala si organele genitale externe.
  • La nivelul dermului, se pot observa distensii vasculare, asociate cu cresterea permeabilitatii capilare. Nivelul crescut de estrogen din sarcina cat si cresterea fluxului sangvin pot determina aparitia unor dilatatii vasculare cu aspect stelat ce apar cu precadere la nivelul fetei, in zona superioara a toracelui, la nivelul membrelor superioare. Acestea dispar complet dupa nastere.
  • Ca si efect al destinderii si ruperii fibrelor elastice in derm cat si pe fondul cresterii hormonilor corticoizi care produc modificari ale colagenului, pot sa isi faca aparitia vergeturile sau striurile gravidice la nivelul sanilor, abdomenului si coapselor.
  • Din cauza dezechilibrelor hormonale se poate sesiza o crestere a pilozitatii chiar si pe fata, schimbare ce se numeste in termeni medicali hipertricoza. Si sa nu uitam de cresterile aproape inevitabile in greutate cauzate de retinerile mari de apa si de transpiratia in exces care impreuna nu au cum sa incline balanta inspre talerul cu frumusete.

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Psiholog Stefania Nita
Tel: 0721 207 728
Dr. Ana Maria Nastase
Medic primar, Obstretica ginecologie
Centrul Medical Biomedica,
tel: (021) 311 77 93-97