Fumatul in perioada sarcinii, legat de aparitia meningitei la copii

shutterstock_45344197Fumatul in timpul sarcinii creste riscul copiilor de a dezvolta meningita pe parcursul vietii, avertizeaza cercetatorii, iar copiii expusi la fumul provenit de la tigarile parintilor sunt de doua ori mai predispusi la a se imbolnavi de meningita. Se pare ca fumatul pasiv slabeste imunitatea copiilor, facandu-i mult mai susceptibili la a contacta aceasta afectiune.

Cercetatorii de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie, au analizat 18 studii anterioare care faceau legatura intre fumatul pasiv si meningita. O categorie mult mai vulnerabila este reprezentata de copiii sub 5 ani care se pare ca sunt de doua ori si jumatate mai expusi riscului.

Meningita este cauzata de o infectie a membranelor de protectie din jurul creierului si maduvei spinarii. Daca nu este tratata rapid, poate provoca leziuni ale creierului si ale nervilor. Simptomele includ durerea de cap, eruptiile cutanate, varsaturile, temperatura. Expertii sunt de parere ca fumul contine bacteria care slabeste incet-incet sistemul imunitar al copiilor.

 

Text: Ruxandra Raica